Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересни рецепти събрани (копирани) от нета - сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :) повечето са от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/ Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Автор: benyta Категория: Хоби
Прочетен: 3684771 Постинги: 119 Коментари: 1580
Постинги в блога от 30.06.2009 г.
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно

150 г нарязан кашкавал /за предпочитане е по-твърд/

1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио




. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото/останалите 100мл/ и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
image
Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
image
. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
image
Могат да бъдат и със сладък пълнеж -локум,шоколад,сладко.
Да ви е сладко!!!

http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=10200
Категория: Хоби
Прочетен: 1920 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 14:41

imageimage
Десерта е много прост, и много свежичък image Рецептата е от Бон Апети (от първата книга)
Аз доста я измених,защото ме мързеше да излизам за ягоди image
Ще ви дам оригиналната рецепта,а после ще споделя промените image

Ягодова корона

700 гр ягоди
5 с.л. захар
2 пакетчета желатин
1 кофичка кисело мляко
200 сметана
3 с.л. вишнев ликьор
1 с.л. лимонов сок

2/3 от ягодите се поставят в тенджера и се поръсват със захарта.Загряват се,докато
захарта се разтопи.След това се оттеглят от котлона за да изстине.
Желатинът се залива с половин чаша студена вода,за да набъбне,
след което се загрява на водна бане докато напълно се разтвори
и придобие консистенцията на гъст сироп.
В купа се смесват ягодите,кис. мляко,сметаната и ликьорът.
Разбива се с миксер и се прибавят желатина и лимоновия сок.
Форма за кекс с дупка в средата се напръсква с вода и в нея се изсипва ягодовата смес.
Десерта се поставя в хладилник да отлежи най-малко 5-6 часа.
След като се извади от хладилника десертът се изсипва в подходящо плато.
Празната част в центъра на десерта се запълва с останалите ягоди!

Такаааа,аз обаче нямах ягоди и реших да го направя със сладко.
Разбих млякото,сметаната,лим.сок, сладко от дюли и желатина.Нямах и ликьор image
Изсипах сместа във формата за кекс и наредих и бисквити.Така,като се обърне има и блат image
Стана божествено image Невероятно свежо image
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php



Категория: Хоби
Прочетен: 1618 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: benyta
Категория: Хоби
Прочетен: 3684771
Постинги: 119
Коментари: 1580
Гласове: 616
Архив
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930