Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от Юли, 2008 г.
28.07.2008 18:25 -
Лесна баница "охлювче"
1 пак. кори(фини Белла или др.)
400гр. сирене( на око)
1/2 коф. кис. мляко
2 яйца
1 майонеза Краси(или др.)
олио
Разбърквате сиренето и кис. мляко. Взимате по 2 листа от корите(накуп), разстилате, мажете с олио и слагате от сместта. Навивате на руло, разрязвате рулото на 8 равни части и парчетата слагате плътно обърнати едно до друго в намаслена тава(като охлювчета). Така докато свършат корите. Разбърквате майонезата с яйцата(който го е страх от птичи грип може и без тях) и заливате баницата. Пече се на 220 градуса около 25 мин. до зачервяване.
П.П. Става мнаго вкусно, не е тежка от майонезата просто има по-мек вкус и е лесна за ядене, защото е на хапки. Детето особено се радва но "охлювчетата". Това се е една обикновена баница, но малко по-вкусна.
http://leo-bgmamma.blogspot.com/2009/04/blog-post_610.html
28.07.2008 18:22 -
Охлювчета от бутер тесто-сладки и със сирене!
1. сладки
2. със сирене
1 пак. бутер тесто
за сладките:
стафиди(накиснати 10мин. в топла вода да омекнат)
захар
за солените:
200 гр. сирене
2 яйца (единият жълтък за намазване)
3-4 суп. лъж. кисело мляко
От един пакет стават около 30 охлювчета! Сложете ги в кутия с капак, за да не станат твърди
Разстила се тестото и се ръси обилно със захар и стафиди, след това се навива на руло и се реже на кръгчета по 2см. Слагат се в леко намаслена тава(на разстояние едно от друго), ако е тефлонова не е нужно. Отгоре отново се поръсват със захар. И се пече 20 минути на 200градуса. Много е лесно и са многоооооо вкусни.
Солените се правят по същият начин, само че тестото се намазва със сместа от сирене , яйце и кис. мляко. Отгоре се намазва с жълтъка. По желание може да поръсите с подправка или малко кашкавал Невероятно вкусни стават
http://leo-bgmamma.blogspot.com/2009/04/blog-post_6700.html
2. със сирене
1 пак. бутер тесто
за сладките:
стафиди(накиснати 10мин. в топла вода да омекнат)
захар
за солените:
200 гр. сирене
2 яйца (единият жълтък за намазване)
3-4 суп. лъж. кисело мляко
От един пакет стават около 30 охлювчета! Сложете ги в кутия с капак, за да не станат твърди
Разстила се тестото и се ръси обилно със захар и стафиди, след това се навива на руло и се реже на кръгчета по 2см. Слагат се в леко намаслена тава(на разстояние едно от друго), ако е тефлонова не е нужно. Отгоре отново се поръсват със захар. И се пече 20 минути на 200градуса. Много е лесно и са многоооооо вкусни.
Солените се правят по същият начин, само че тестото се намазва със сместа от сирене , яйце и кис. мляко. Отгоре се намазва с жълтъка. По желание може да поръсите с подправка или малко кашкавал Невероятно вкусни стават
http://leo-bgmamma.blogspot.com/2009/04/blog-post_6700.html
22.07.2008 18:10 -
Пълнени макарони
Взимате от по-големите макарони и ги сварявате като внимавате да не се разварят.
Като станат готови ги обливате със студена вода и ги оставяте да изстинат напълно.
Разбивате извара със подправки каквитo обичате,чесън и малко кисело мляко.Пълните макароните с помоща на шприц.
Получава се много ефектно предястие.
Аз ги украсих с царевички от консерва и маслинки.
Да ви е сладко.
http://209.85.129.132/search?q=cache:7_5FKtaHh8YJ:forum.bg-mamma.com/index.php%3Ftopic%3D118068.msg2157735+%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a
Като станат готови ги обливате със студена вода и ги оставяте да изстинат напълно.
Разбивате извара със подправки каквитo обичате,чесън и малко кисело мляко.Пълните макароните с помоща на шприц.
Получава се много ефектно предястие.
Аз ги украсих с царевички от консерва и маслинки.
Да ви е сладко.
http://209.85.129.132/search?q=cache:7_5FKtaHh8YJ:forum.bg-mamma.com/index.php%3Ftopic%3D118068.msg2157735+%D0%9F%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a
22.07.2008 15:57 -
Сладкиш с компот от кайсии
Продукти:
1 компот от кайсии
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 ванилия
Приготвяне:
Всичко се разбърква много добре. Кайсиите, оцедени от сока, се нареждат върху намаслена тавичка. Излива се сместа и се пече в умерена фурна. След като сладкишът е опечен, се обръща и залива със сока от кайсиите.
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/sladkish_kompot
1 компот от кайсии
3 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 ванилия
Приготвяне:
Всичко се разбърква много добре. Кайсиите, оцедени от сока, се нареждат върху намаслена тавичка. Излива се сместа и се пече в умерена фурна. След като сладкишът е опечен, се обръща и залива със сока от кайсиите.
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/sladkish_kompot
12.07.2008 07:43 -
Кифли - Дани
500гр.- брашно,
1ч.л - суха мая,
1ч.ч. - топло прясно мляко,
9с.л. - олио,
1ч.л. - захар.
За пълнежа - 2-белтъка, 200гр.- сирене.
В тавата се разтапя 100гр.- масло. Точи се кората веднага, реже се на триъгълници завиват се кифлите и се мажат отгоре с жълтък.Пекат се в загрята фурна.
Май са някъдо от бг-мама, но не намирам оригиналната рецепта
1ч.л - суха мая,
1ч.ч. - топло прясно мляко,
9с.л. - олио,
1ч.л. - захар.
За пълнежа - 2-белтъка, 200гр.- сирене.
В тавата се разтапя 100гр.- масло. Точи се кората веднага, реже се на триъгълници завиват се кифлите и се мажат отгоре с жълтък.Пекат се в загрята фурна.
Май са някъдо от бг-мама, но не намирам оригиналната рецепта
10.07.2008 16:32 -
Зеленчуков котлет - детска рецепта
за 2 порции
500 гр зеле
100 мл мляко
2 чйца
2 ч.л. брашно или грис
сол на вкус
Ситно нарязаното зеле се залива с млякото и се задушава на тих огън до сваряване. В горещата смес се добавят яйцата и брашното/гриса, при непрекъснато бъркане докато яйцата се сварят. Посолява се.
Оформят се котлетите, овалят се в галета и се слагат в намазнена тава да се запекат на фурна
500 гр зеле
100 мл мляко
2 чйца
2 ч.л. брашно или грис
сол на вкус
Ситно нарязаното зеле се залива с млякото и се задушава на тих огън до сваряване. В горещата смес се добавят яйцата и брашното/гриса, при непрекъснато бъркане докато яйцата се сварят. Посолява се.
Оформят се котлетите, овалят се в галета и се слагат в намазнена тава да се запекат на фурна
05.07.2008 10:29 -
Бързи кюфтенца с кисело мляко
Продукти:
за каймата - 500гр. кайма, 1 яйце, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч. л. кимион, 1 ч.л. чубрица, сол на вкус
за сосът - 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 скилидки чесън (пресовани), сол на вкус
Оформят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се нареждат в намазнена тава. Заливат се със соса. Поръсват се с 1-2 с. л. олио. Пекат се в загрята фурна до зачервяване.
archives.zavinagi.com/archive/index.php
за каймата - 500гр. кайма, 1 яйце, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч. л. кимион, 1 ч.л. чубрица, сол на вкус
за сосът - 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 скилидки чесън (пресовани), сол на вкус
Оформят се малки кюфтенца, които се овалват в брашно и се нареждат в намазнена тава. Заливат се със соса. Поръсват се с 1-2 с. л. олио. Пекат се в загрята фурна до зачервяване.
archives.zavinagi.com/archive/index.php
01.07.2008 18:26 -
БАНИЦА С МЕСО
Продукти:
1 пакет кори за баница
2-3-4 яйца
500гр. кайма
3-4 големи глави лук /не се притеснявайте от количеството - колкото е повече, толкова по-вкусно става/
150-200гр. кисела мляко /може и с прясно/
около100гр. олио
подправки за каймата - можете да сложите каквото пожелаете, но задължително сложете кимйон, чубрица и сол.
Нарязвате лукът не много на ситно и го задушавате в дълбок тиган докато поомекне. След това прибавяте каймата и подправките и задушанате /както за пълнени чушки или за мусака/. Оставате сместа да изстине.
След като изстине добре прибавете яйцата и млякото и разбъркайте добре.
В намаслена тавичка редите ред от сместа, ред с малко олио и така докато корите свършат. За най-отгоре оставяме малка част от сместа, кото добавяме и малко вода. Стази разредена смес поливаме отгоре вече наредената баница. След това както е сорова я нарязваме на парчета и я слагаме в топла фурна /180-200градоса/ да се пече. По желание можете преди да стане готова да я поръсите с настъргон кашкавал.
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=1874.msg20969#msg20969
1 пакет кори за баница
2-3-4 яйца
500гр. кайма
3-4 големи глави лук /не се притеснявайте от количеството - колкото е повече, толкова по-вкусно става/
150-200гр. кисела мляко /може и с прясно/
около100гр. олио
подправки за каймата - можете да сложите каквото пожелаете, но задължително сложете кимйон, чубрица и сол.
Нарязвате лукът не много на ситно и го задушавате в дълбок тиган докато поомекне. След това прибавяте каймата и подправките и задушанате /както за пълнени чушки или за мусака/. Оставате сместа да изстине.
След като изстине добре прибавете яйцата и млякото и разбъркайте добре.
В намаслена тавичка редите ред от сместа, ред с малко олио и така докато корите свършат. За най-отгоре оставяме малка част от сместа, кото добавяме и малко вода. Стази разредена смес поливаме отгоре вече наредената баница. След това както е сорова я нарязваме на парчета и я слагаме в топла фурна /180-200градоса/ да се пече. По желание можете преди да стане готова да я поръсите с настъргон кашкавал.
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=1874.msg20969#msg20969
Търсене