Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересни рецепти събрани (копирани) от нета - сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :) повечето са от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/ Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Автор: benyta Категория: Хоби
Прочетен: 2771412 Постинги: 119 Коментари: 1580
Постинги в блога от Април, 2008 г.
2  >  >>
Пилешки гърди се нарязват на малки хапки и се мариноват в сос от горчица, черен пипер и соев сос. Престояват в соса 24 часа.
Разбиват се няколко яйца. Хапките се овалват първо в галета, след това в яйца, после пак в галета. Пържат се в голямо количество, сгорещена мазнина. Самото пържене става много бързо, защото месото е крехко, затова и предлагам първо да си панирате хапките и след това да пържите. Не разчитайте да панирате, докато се пържат първите хапки, защото няма да смогнете. Рецептата е изпитана само с купени гърди, не знам дали би се получила с гърди от домашно пиле. Може да си ги гарнирате с лимонче, ако обичате.
Не помня от къде е копирана
Категория: Хоби
Прочетен: 2361 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:20
ПРОДУКТИ 400 г брашно
3 яйца
100 г мазнина (мас, олио или др.)
200 г захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 прахче ванилия
малко настъргана лимонова кора - по желание
1 жълтък и 2-3 супени лъжици захар - за намазване

Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се мазнината, брашното (което е предварително пресято и в него е разбъркана содата), ванилията и лимоновата кора. Всичко се размесва добре - до средно меко тесто.
Разстила се на пласт с дебелина 1 пръст. Изрязват се формички. Намазват се с жълтък и се наръсват със захар.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Категория: Хоби
Прочетен: 1533 Коментари: 1 Гласове: 0
Запържва се лук и пърченца ябулка в количество според вкуса.
Добавят се дробчетата. Като се позапържат се посоляват и се добявя червено вино. Подправки - черен пипер, червен пипер, риган. Накрая се заливат с малко сметана.
Категория: Хоби
Прочетен: 999 Коментари: 0 Гласове: 0
 в каймата се слага около 1/2 чаша ориз и сол,правят се кюфтета ,1 картоф се нарязва на полумесеци и това се запържва малко и после се вари до омекване,като водата трябва да покрива съдържанието не повече.2 яйца се разделят от белтъка .Първи се разбива белтъка на сняг,към него се прибавя жълтъка  и 1 изтискан лимон.След като изстине малко  се прибавя постепенно от  манджата като се бърка непрекъснато.След като се затопли сместа се изсипва в манджата и се оставя да кипне
Категория: Хоби
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове: 0
10.04.2008 18:44 - Суджукаки
Прави се доматен сос -
запържен лук, червен пипер, домати, вода
Специфично е, че се слага чесън на кръгчета, дафинов лист и бахар.
Сол на вкус, черен пипер, малко чубрица, размито брашно до приятна консистенция
магданоз

От мляно месо се правят наденички. До сега, обаче съм го правила само по мързеливия начин - с готови кебапчета.

Суровите кебапчета се режат на 2 или на 3, в зависимост от дължината им. Овалват се в брашно и се запържват. След това се пускат в доматения сос да покъкрят малко.

Отделно се сварява макаронено изделие - арпа, също става и с кус-кус, който се добавя на топка при сервирането.
Категория: Хоби
Прочетен: 2170 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 28.07.2008 18:43
10.04.2008 15:34 - крем с извара
 3-4 яйца
800 мл пр. мляко
кафява захар на вкус
500 гр. извара
4 с.л. с връх нишесте.

Разбива се  всичко с пасатора до хомогенност и се вари на слаб огън като непрекънато  се бърка около 15 мин.Накрая 2 ванилии.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=273539.msg7133881
Категория: Хоби
Прочетен: 1175 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:27
Направих някаква мерината - комбинирана от доста рецепти... най много да не става за ядене  image пък са си близо 3 кила мръв image
Така... сложих
2-3 с.л мед
3-4 с.л тъмен соев сос
2 с.л     горчица
1 с.л     чили сос
1/2 ч.ч  мляко
1 ч.ч     бяло вино
1 с.л     червен пипер
2 скилидки чесън
сол, чер пипер, кимион, глутамат
малко олио
и между редовете мръв - лук на шайбички

Утре мисля да ги наредя в тавичка с топено сирене и гъби с малко вино... и покрито с фолио

Ще споделя какъв е резултата :)
Категория: Хоби
Прочетен: 2076 Коментари: 1 Гласове: 0
  • 120 г брашно
  • 2 бр. яйца
  • 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
  • олио за пържене
  • 500 г спанак
  • 30 г масло
  • 300 г сос Бешамел
  • 100 г сирене
  • черен пипер
  • сол

Яйцата се разбиват със сол, млякото и брашното и сместа се оставя малко да престои. Прави се сос бешамел, прибавя се настърганото сирене и се изчаква да се стопи. Добре сварения и отцеден спанак се нарязва на ситно, посолява се и се изпържва в маслото. От приготвеното тесто се правят палачинки, поставя се по малко спаначена смес и се завиват на руло, след което се заливат с горещ сос.

http://www.receptite.com/recepta.php?r=2303
Категория: Хоби
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:30

Продукти:
1 торбичка коприва (100-200гр.)
50 гр. масло
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
100 гр. бяло сирене
1 яйце

Маслото се стопява в тенджера или дълбок тиган и в него се задушават ситно нарязаните лук и чесън. Докато правите това, е добре да попарите копривата. След като я отцедите, добавяте и нея и разбърквате. Копривата не пуска толкова вода, колкото спанака, например, затова е добре да се долее малко вода (около чаша). Разбърквате периодично, докато копривата омекне и стане на каша (отнема около 10 минути). След това добавяте натрошеното сирене, а след минута-две и яйцето. Разбърква се и след още няколко минути се сваля от огъня. Накрая подправете с прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Готово!
http://nojivilichka.wordpress.com/2007/03/29/djurkana-kopriva/

Категория: Хоби
Прочетен: 4480 Коментари: 16 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 12:58
На дъното на малка тавичка се разстила настърган кашкавал с дебелина около 2 пръста ( може да се сложат и цели парчета, аз лично не съм го пробвала обаче), няма нужда от олио, защото кашкавала е мазен и не залепва, ако държите може и да си сложите все пак. След това се поръсва ( по моя рецепта, по принцип може и без него) натрошено краве сирене , отгоре пак кашкавал докато стане прилична дебелина в тавата ( да ви остане около 1-2 пръста до края на тавата). По оригинална рецепта се залива със смес от прясно мляко и яйца, но заради малката аз го правя с кисело мляко и яйца и се запича. Поднася се с  гарнирано с нарязан пресен магданоз, гарнитура по избор.  image
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=273539.0
Категория: Хоби
Прочетен: 2076 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:07
Сместа се прави като за нормални картофени кюфтета ( сварени и пасирани картофи, зелен лук/може и стар/, малко чубрица, по-добре ако е прясна, може вместо нея да сложите само копър, малко сирене, жълтък/без белтък преди годинката/), само че вместо да се оформят кюфтета от тази смес, намазва се с олио и се поръсва с галета малка тавичка ( да ви събере сместа) и се изсипва отгоре, като се заравнява с лъжица докато приеме формата на тавата. Слага се да се запече и когато хване хрупкава коричка отгоре се залива със смес от 2-3 жълтъка ( зависи от големината на тавата), кисело мляко и настърган кашкавал. Запича се и след като е готово се оставя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да изстине в тавата, за да може да се стегне пюрето и да се реже на парчета. Поднася се леко топло или студено
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=273539.0
Категория: Хоби
Прочетен: 2767 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:08

Продукти:

1 пакет кори за баница
1-2 яйца
извара или сирене, или и двете
1-2-3 червени печени чушки – ситно накълцани или пасирани
Може да се сложи и 1-2 лъжици кисело мляко с малко сода.
соев сос, кимион
олио

за заливката
Ѕ майонеза

 

Приготвяне:

Разбъркват се всичко продукти. Добавят се подправки на вкус.

Корите за баница се нарязват 4-5 ивици с ширина около 4 пръста (по свивките им).

С лъжичка се намазва леко ивицата с олио. В единия и край се слага лъжица от плънката и се завива на триъгълник, като се завиват по 2-3 листа едновременно. Така докато свършат листата ии мястото в тавата :) Готовата баничка се слага в тавата, така че да се настъпи свободния край. Като се наредят всички банички – плътно една до друга се разбива майонезата 1:1 с вода и се заливат. Отгоре може да се поръсят с ким или сусам и се пекат в умерена фурна.

В плънката може да се накълцаи колбасче.

Категория: Хоби
Прочетен: 1407 Коментари: 1 Гласове: 0
500гр охладени пилешки крилца, почистени от връхчетата, нарязани на 2(всъщност изхвърля се най-предната третина на крилото, то там само кокал и кожа има);

За маринатата(за 500 грама месо)

4 с.л. тъмен соев сос
2 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. лютеница(дом.пюре);
1 с.л. лимонов сок

Марината се разбива до гладкост, заливат се крилцата, объркват се, и се оставят да престоят в хладилник поне 8 часа, като е желателно да е в по-дълбок съд, за да са покрити крилцата.

Пекат се в умерена фурна, в тава, като се изсипват заедно с марината, не се добавя НИКАКВА мазнина(иначе замирисва на пържено image ), докато хванат тъмна коричка. Може да се обърнат, за да се запекат равномерно. И таз ,манджа да ви е вкусна:)

http://forum.bg-mamma.com
Категория: Хоби
Прочетен: 1297 Коментари: 0 Гласове: 0
imageimage оригинална ресторантска рецепта

500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио

Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300"С за 10 мин.

 Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.


"Парадизо"
image
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено пиле, пушено сирене, царевица, чеснов сос, маслини, магданоз, риган


"Бягащо пиле"
image
кашкавал, дом.сос, пушено пиле, гъби, царевица, риган


"Вегетариана"
image
кашкавал, дом.сос, гъби, царевица, чушки, маслини, грах, магданоз, риган


"Калцоне"
image
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено сирене, гъби, чорбаджийски чушки, чеснов сос, магданоз, риган

http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143
Категория: Хоби
Прочетен: 23984 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 30.06.2009 18:13
02.04.2008 17:06 - пиле "Беарнез"
500 гр. пил. филе, нарязано на хапки се задушава в малко олио, добавя се и малко соев сос,  бяло вино и 2-3 скилидки нарязан на ситно чесън. Месото се отделя и в същия тиган слагаме 200 гр. заквасена сметана, нарязваме пушено топено сирене, добавяме малко горчица и бъркаме докато стане хомогенна смес. С тази смес заливаме пилешките късчета. Сервираме с гарнитура от картофки соте.
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg2295628#msg2295628
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1328887 Коментари: 611 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:02
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: benyta
Категория: Хоби
Прочетен: 2771412
Постинги: 119
Коментари: 1580
Гласове: 613
Архив
Календар
«  Април, 2008  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930