Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересни рецепти събрани (копирани) от нета - сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :) повечето са от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/ Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Автор: benyta Категория: Хоби
Прочетен: 2771423 Постинги: 119 Коментари: 1580
Постинги в блога от Ноември, 2008 г.
мини кифлички с мед и масло, захар и канела и със сирене

продукти:image
250гр.- брашно, аз сложих и малко соево, че се чудя какво да го правя :)
1/2 - суха мая,
100мл. - топло прясно мляко,
5с.л. - олио,
1ч.л. - захар,
1ч.л. - сол

1 яйце за намазване с жълтък
  
За пълнка 1 - 1-2 лъжици мед и масло за намазване
за плънка 2 - масло на за намазване, 1-2 лъжици захар и канела на вкус и малко накиснати стафиди
за плънка 3 - 1-белтък, 100-150гр.- сирене.

Брашното се пресява и се смесва с маята. Замесват се и останалите продукти. Аз добавих и малко вода допълнително заради соевото брашно. Получи се леко твърдо, нелепкащо тесто. Оставя се малко да повтаса. Разделя се на 4 части.
Всяка част се разточва на тънка кора, намазва се с масло, отгоре с мед или захар или с белтъка разбит със сирене. Реже се като торта и всяко парче се завива като кифличка. Аз ги направих по-скоро като малки сладки. Друг вариант е кората да се разреже на две и всяка част по дължина да се навие на руло, след което се реже на пръстени и се слагат вертикално в намаслената тава.
Оставят се около 30 минути да втасат и се намазват с жълтъка.
Пекат се в загрята фурна
Категория: Хоби
Прочетен: 2688 Коментари: 0 Гласове: 0
Необходими продукти:
малка зелчица
клечки за зъби
каквото има за мезе
и въображение :)))
image
image
Категория: Хоби
Прочетен: 6007 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 09.11.2008 14:34
Импровизация по рецепта за болярска пита :)image
  
500гр брашно
1 пакет суха мая
2 яйца + 1 жълтък за намазване
2-3 с.л. кисело мляко + 1/4 ч.л. сода
100 мл хладка вода
100 мл прясно мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
3 с.л. захар1/2 к.л куркума за апетитен цвят
масло около 50 гр

Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата, яйцата и куркумата.

 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с кърпа), но не и да втасат.

Всяка топка се разточва на кора около 40-45см. Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква, навива се като охлюв.

После разделих на две и разточих на кръг. Всяко парче се нарязва на 8 като торта и парченцата се завиват на охлювчета и се подреждат в тавата и се оставя да втаса.


Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио. Аз поръсих и със захар.Пече се в предварително загрята фурна на 210градуса.
Категория: Хоби
Прочетен: 1412 Коментари: 0 Гласове: 0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=262665.msg6351454#msg6351454


imageimageimage

И така - оригиналната рецепта:
1 ч.ч. майонеза
1 ч.ч. захар
3 яйца - тези три компонента се разбиват.
Добавят се: 3 ч.ч. брашно с бакпулвер / може сода, угасена с оцет/. Всичко се разбърква добре, изсипва се във форма и се пече при 180 град. Може да се сложат орехи, стафиди и др.

А сега моята: кутийка майонеза "Краси" не напълни чашата-мярка и добавих 1-2 с.л. кисело мляко. Другото е като в рецептата на Оля, добавих ванилия на Йоткер, портокалови корички от сладко и стафиди, 1 бакпулвер в брашното. Получи се гъсто тесто, миксерът ми зави след втората чаша брашно, и третата я разбърках на ръка. Изсипах във формата, намазана с олио и поръсена с брашно, заля дъното и се помислих, че ще стане някаква плескуда, ама нали ще е сладка. В пет-шест лъжици от сместта сложих какао и опитах равномерно да направя един пръстен върху бялата смес. После леко го разбърках с лъжица, сложих в студена фурна, пекох на 150 град / в моята на толкова си пека кексовете/. Мислех, че ще се пече поне час това гъсто тесто, на 30-та минута отворих и пробвах с пръчицата - оказа се, че е готов. Извадих, очаквах да спадне - не стана. Много хубаво се беше надигнал, красиво се беше спукал, изобщо много добре си изглеждаше. Нямах търпение и го нарязах още топъл - няма де си признавам колко парчета олапах.  image Ами, препоръчвам го - много лесен, бърз и наистина неочаквано добър! Следващия път ще сложа и орехи, ще се връзват страхотно!
Категория: Хоби
Прочетен: 137837 Коментари: 168 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: benyta
Категория: Хоби
Прочетен: 2771423
Постинги: 119
Коментари: 1580
Гласове: 613
Архив
Календар
«  Ноември, 2008  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930