Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересни рецепти събрани (копирани) от нета - сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :) повечето са от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/ Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Автор: benyta Категория: Хоби
Прочетен: 2871728 Постинги: 119 Коментари: 1580
Постинги в блога от Август, 2009 г.
image
1-1,5  ч.ч ориз
3-4 големи моркова
1 глава лук
пилешко месо - в случая от бут
Олио
масло
сол и черен пипер на вкус
щипка куркума, щипка канела и щипка  дйинджифил

Сладко кислел сос:
импровизация по рецептата на Дикси: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=192750.msg4031934#msg4031934
image
ябълков оцет и захар на око, лъжица мед,
кетчуп и доматено пюре на око
1 ч.л сол
1 ч.л. царевично нишесте


Лука нарязан на ситно и морковите настъргани на едро се запържват в олиото. Добявих пилешкото нарязано на ивички и маслото, като оставих да се задушат под капак. След това ориза и подправките. Долях вода - според съответното количесто на ориза.

image
Категория: Хоби
Прочетен: 1798 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 11.08.2009 14:22
Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
1 пакетче масло  (125 грама)
1 литър прясно мляко
5 яйца
2 ванилии
5 супени лъжици брашно
1 чаена чаша захар (ако обичате да ви е по-сладко може да сложите чаша и половина)
отделно 14 лъжици захар

Начина на приготвяне:

1. Корите се натрошават и заедно с маслото се слагат в тавичка ,за да се запекат до зачервяване.
Аз пропуснах маслото, защото нямах и ме домързя да хода до магазина. image

image преди запичането 

image след запичането

2. След като изстинат се напръскват с вода, в която е разтворена една супена лъжица захар.
Вариант е да се карамелизира захар и след това да се  налее вода, да се разстопи и с тази вода да се напръскат корите. Но е по-голяма играчка.

image

Кремът се приготвя като се разбият жълтъците, брашното, едната ванилия и една чаена чаша от прясното мляко.
Остатъка от млякото се слага заедно със захарта да заври.Когато заври, прибавяме горната смес при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица, за да не загори.Когато се сгъсти, дърпаме от огъня.

image готовият крем

3. Върху изстиналите и овлажнени кори разстиламе крема.

image  разстилането

image вече разстелен

4. Оставя се да изстине.
5. През това време белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и 14 супени лъжици захар и втората ванилия.
image разбитите белтъци
6. Разбитите белтъци разстиламе върху изстиналия крем.
image   image
7. Запича се във фурната само на горен реотан до порозовяване.
image

Добре е да престои поне два-три часа в хладилник, за да се стегне крема и при рязането да могат да се оформят хубави парчета.
Аз не изчаках, за да мога да постна рецептата.
image разрез

Източник: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=222771.msg4943051#msg4943051
Категория: Хоби
Прочетен: 4553 Коментари: 2 Гласове: 1
image

2 чайца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч олио
2 ванилии
1/2 ч.ч извара
2-4 големи лъжици мед
щипка канела
1/2 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.л сода
1/2 ч.ч пр.мляко
брашно до подходяща консистенция
1/2 бакпуквер
2 големи лъжици какао.

Збъркват се в тази последователност, като какаото се слага само на половината от сместта.
Идеята ми беше да се получи кекс-зебра image
Но явно е ми е станала малко по-рядка сместта и се получи почти изцяло кафяв кекс :)
image image
Категория: Хоби
Прочетен: 3659 Коментари: 0 Гласове: 1
image

Тиквички, домати, чесън, сол, магданоз, олио

Тиквичкките -  количество по желание, се настъргват и запържват в мазнината, до поизпаряване на сока, който пускат. Добавят се домати или доматен сок и кафяна лъжичка захар, ситно скълцан чесън и подправките. Отново се запържват до изпаряване на водата.
Категория: Хоби
Прочетен: 2676 Коментари: 0 Гласове: 1
08.08.2009 15:45 - Еклери - kurstin
Еклери
Давам за половин доза,иначе като удвои става за 1 .
Излизат около 15 еклера,зависи от формата им естествено image

1 чаена чаша вода
половин чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно

Слагат се да заври водата с олиото.
Като заври се слага брашното (пресято) и се бърка докато стане хумогенно и
се отделя от съда.
Оставя се да поизстине.
Прибавят се 4 яйца (оставени на стайна температура) едно по едно и се бърка до пълното
им поемане от тестото.
Пълних го в кесия от хляб,защото нямам шприц .
Отрязах единия ъгъл около 1 см.по диагонал и шприцовах върху намазнена хартия за печене.
image
това е от последното ми тесто,за това са малко и единия няма вид image
Пекох ги на 250 градуса в предварително загрята фурна ,на средното положение около 25-30 мин.
Докато получат червеникава коричка отгоре.
image
Първите 10 мин. не отварях фурната,после леко отварях,колкото да ги видя.
Като ги извадих ги сложих на кивгир да изстинат,но и да не се слагат не пречи.
Направих си крема :
1 литър мляко
1 яйце,2 ванилии
6 супени лъжици брашно
15 супени лъжици захар
масло колкото орех
Отделя се една част от млякото ,разбива се заедно с яйцето и брашното.
Прибавя се към врящото мляко със захарта и ванилията.
Бърка се постоянно докато се сгъсти.
Маха се от котлона и се добавя маслото .
Разбърква се да се поеме маслото от крема
Разрязват се еклерите възможно най-отгоре,за да поеме повече крем без да излиза.
Пълнят се с охладения крем
Отгоре сложих шоколад и пудра захар.
Оригинално са с разтопени бонбони лакта в малко олио и вода

image

Рецептата е от една моя колежка,не съм търсила в нета ,но може и да я има същата.
Не мислех,че толкова лесно се правят и почти без продукти.
Очарована останах image
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php

Категория: Хоби
Прочетен: 4593 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 09.08.2009 14:28
Търсене

За този блог
Автор: benyta
Категория: Хоби
Прочетен: 2871728
Постинги: 119
Коментари: 1580
Гласове: 613
Архив
Календар
«  Август, 2009  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31