Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересни рецепти събрани (копирани) от нета - сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :) повечето са от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/ Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Автор: benyta Категория: Хоби
Прочетен: 3677627 Постинги: 119 Коментари: 1580
Постинги в блога от Юли, 2010 г.
21.07.2010 13:28 - Лимонов сироп
Лимонов сироп - източник: http://maria-miteva-christou.blogspot.com/2010/06/blog-post_05.html
image

5 части лимонов сок
6 части захар

Приготвяне (много е лесно и бързо): Сока на лимоните се изцежда, след което се прецежда. На 5 части лимонов сок се слагат 6 части захар. Аз замервам с чаени чаши със съвместимост 200 мл. тоест на 5 ч.ч. лимонов сок слагам 6 ч.ч. захар. Може да смесите в голяма купа и да разбърквате периодично докато се стопи захарта, след което да налеете в бутилки. Аз установих, че една доза се побира в бутилка със съвместимост 1.5 л. (остава малко от захарта). Наливам през фуния в бутилката 5-те чаши захар, след това наливам лимоновия сок, затварям бутилката и разклащам продължително, за да се разтопи захарта. Доливам от 6-тата чаша захар докато се напърни бутилката до горе, но не отива цялата шеста чаша. Бутилката се разклаща от време на време докато се разтопи захарта. Получената лимонада се съхранява в хладилник.
Категория: Хоби
Прочетен: 5969 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.07.2010 13:36
Сьомга/Пъстърва със сос от копър и плодове по Зоната на д-р Бари Сиърс
2 порции по 4 блока
image
300-500гр риба - пъстърва
1/2 ч.ч. кисело мялко
1/2 ч.л. захар
2 ч.л. царевично нишесте
1 1/2 ч.ч. ананас нарязан на кубчета
1 1/2 ч.ч. пъпеш нарязан на кубчета
3/4 ч.ч. череши, разделени на половина
2 2/3 ч.л. зехтин
3 ч.л. сухи семена от копър - нямах семена, ползвах сух смлян копър обилно
2 ч.л. бяло вино
сол и черен пипер на вкус

тавичка се намазва със зехтина. В нея се слагат парчетата рибка и се поръсва с половината копър. Завива се във фолио и се пече 25-30 минути в загрята фурна.
В тенджерка се слага киселото мялко, захарта, останалия копът, виното и нишестето разтворено в малко вода. На слаб огън се бърка непрекъснато до сгъстяване като сос.
В чинии се разпределят плодовете, поставя се рибата и се залива със соса
Категория: Хоби
Прочетен: 5334 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.07.2010 18:04
 imageimage

Моята компилация от Тортената библиотека на бг-мама
Пндишпанови блатове
(_Пепи_) Направих 3-4 кръгли за основата. Всеки изпекох отделно за да не ги режа. Втория етаж пекох в правоъгълна тава и разделих на две по дължина. Намазах, наредих плодове и завих на руло. Стегнах с фолио и оставих в хладилника да стегне
на 1 яйце 2с.л. захар и 2 с.л. брашно.
image
за торта с размер Ф26-28.
7 яйца (XL)
14с.л. захар (с връх)
14с.л. брашно (равни) - ползвам с набухвател на Софимел, ако ползвате обикновенно добавете към него 1ч.л. бакпулвер.
     Белтъците се разбиват със захарта на гъста пяна. Добавят се жълтъците и се бие още 3-4 мин. След това оборотите на миксера се намалят и се добавя лъжица по лъжица брашното. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурн, като след 10-тата минута се намаля на 160.
Пека го на 3 пъти, като мисленно си разделям сместа на 3 и остатъка го държа в хладилник.

Пудингово - маслен крем (natalyna)  за намазване под чаршафа. Използвах и между блатовете на топълнителната тортичкаimage
На 1 л. готов сварен пудинг(напр. Др. Йоткер) прибавяме 250г ме
ко масло. Тук е важно да оставим температурата на пудинга и маслото да се изравни иначе може да се пресече. Това количество крем е за голяма торта(дори може да остане). Може да замените пудинга с млечен домашен крем - съотношението с маслото е същото. Ако крема ви се пресече, не се притеснявайте - затоплете го леко на водна баня или в МВ и разбийте до пухкавост! Този крем става и за намазване под чаршафа!!!
Ако искате да направите карамелен крем карамелизирайте 200гр. захар към която после с непрестанно бъркане (най-добре настрана от котлона) прибавяйте млякото в което сте разтворили нишестето (според съотношението което е указано на опаковката). Бъркайте на слаб котлон, докато карамелът се разтопи и крема се сгъсти.
Мус за пълнеж на торти (Tannita) Блатовете намазах дебело с този мус и поредих плодве на тънки резени - банани и киви
1 и 1/2ч.ч течна млечна сметана + 3с.л. захар
1 пакетче пудинг ванилия без варене
image
1 и 1/4ч.ч прясно мляко
1 п.(225г) крем сирене
1ч.ч пудра захар

Може 2-3 лъжици заквасена сметана
1п. Желатин
1/4 ч.ч вода

1.Сметаната се разбива със захарта
2.Пудинга се разбива с прясното мляко, като се сгъсти, малко по малко се прибавя от сметаната.
3.Желатина се накисва във водата, и се разтваря на водна баня или микровълнова.
4.Крем сиренето се разбива с пресятата пудра захар до гладък крем. Може да се прибавят няколко лъжици заквасена сметана. Към получения крем се прибавя по малко от разтворения желатин. Към получената смес малко по малко се прибавя кремът от пудинг и сметана.
Покрития

Руска мастика II (Gushanka)   Използвах основно за моделиране - съхне бързо
image image image

1 1/2 ч.л. желатин
2 с.л. студена вода
2 ч.л. глицерин
1 1/2 с.л. течна глюкоза
450 г пудра захар
Желатинът се накисва във водата и след като набъбне, се разтваря на водна баня. След като се разтвори напълно, се добавят се глюкозата и глицерина. Разбъркваме добре. В съд слагаме пудрата захар и правим кладенче , в него изсипваме желатиновата смес. Започваме да бъркаме, а като поеме пудрата захар, месим на плот. Става страхотно тесто, бяло, идеално за цветя и фигурки. Съхне за около ден. За да покриеш и украсиш с Руска мастика 2 ще ти трябва още 1/2 доза. Пресявай захарта винаги 2 пъти и не я добавяй цялата - остави си 100гр. запас. Течните продукти трябва да са леко топли като ги добавяш къ захарта. Ако много лепне омеси с малко натурално царевично нишесте. Остави да преседи 1 час в хладилника и ако е много твърда след това загрей за 2-3 сек в МВ необходимото количество и разточи с нишесте  

Покритие от marshmallows бонбони (natalyna) Използвах само за покриване

В рецептата количеството е голямо, защото е за покритие на триетажна торта, но на около 450г бонбони са слага около 900 г пудра захар, така че може да се намали поне на половина. Слагаме бонбоните с 2 лъжици лимонов сок, да  се разтопят в микровълновата печка(ако нямате - на водна баня), като преди това намаслявате съда в който ще ги разтопявате. Слагате в дъбока купа половината от захарта(много добре пресята) и внимателно наливате разтопените бонбони. Може да си помогнете с миксер или робот но с приставка за месене на тесто, защото е доста гъсто. Постепенно прибавяте и останалата захар, като вече месим с ръце. става доста твърдо тесто. От него може да правите също фигурки или да го сложите на много добре посипана с пудра захар дъска и да го разточите на тънка кора(не забравяйте постоянно да посипвате с пудра захар - като брашно при точене). Тортата трябва да е намазана с маслен крем отгоре и отстрани(където ще слагате покритието) - други кремове не са подходящи, защото разводняват покритието. Може да се намаже и с кайсиен мармалад, който да се остави да изсъхне добре.

Изпекох блатовете предварително и увити добре във фолио отлежаваха наколко дни във фризера. Седмица предварително започнах и моделирането на фигурките с РМ2 и подръчни средства. Получи ми се гаф с оцветяването на покритието от бонбонките, също и мнофо тънко го разточих и след престой в хладилника се овлажни и понакъса, но замазах положението :)
image image image
Новия вид на тортата за вечерта - втория етаж с резервна малка тортичка и остатъка от декорацията:
image image image

 



Категория: Хоби
Прочетен: 6602 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 20.07.2010 12:55
Търсене

За този блог
Автор: benyta
Категория: Хоби
Прочетен: 3677627
Постинги: 119
Коментари: 1580
Гласове: 616
Архив
Календар
«  Юли, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031