Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от Юни, 2009 г.
30.06.2009 15:37 -
Кифлички с кашкавал - vanushka
200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 с л суха мая или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал /за предпочитане е по-твърд/
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио
. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото/останалите 100мл/ и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
Могат да бъдат и със сладък пълнеж -локум,шоколад,сладко.
Да ви е сладко!!!
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=10200
2 с л захар
1 с л суха мая или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал /за предпочитане е по-твърд/
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио
. Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.
. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото/останалите 100мл/ и шупналата мая.
. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).
. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
. Всяка топка се разточва на овална питка.
. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
Навиват се кифлички.
. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.
Могат да бъдат и със сладък пълнеж -локум,шоколад,сладко.
Да ви е сладко!!!
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=10200
30.06.2009 14:07 -
тортата на Стела
Десерта е много прост, и много свежичък Рецептата е от Бон Апети (от първата книга)
Аз доста я измених,защото ме мързеше да излизам за ягоди
Ще ви дам оригиналната рецепта,а после ще споделя промените
Ягодова корона
700 гр ягоди
5 с.л. захар
2 пакетчета желатин
1 кофичка кисело мляко
200 сметана
3 с.л. вишнев ликьор
1 с.л. лимонов сок
2/3 от ягодите се поставят в тенджера и се поръсват със захарта.Загряват се,докато
захарта се разтопи.След това се оттеглят от котлона за да изстине.
Желатинът се залива с половин чаша студена вода,за да набъбне,
след което се загрява на водна бане докато напълно се разтвори
и придобие консистенцията на гъст сироп.
В купа се смесват ягодите,кис. мляко,сметаната и ликьорът.
Разбива се с миксер и се прибавят желатина и лимоновия сок.
Форма за кекс с дупка в средата се напръсква с вода и в нея се изсипва ягодовата смес.
Десерта се поставя в хладилник да отлежи най-малко 5-6 часа.
След като се извади от хладилника десертът се изсипва в подходящо плато.
Празната част в центъра на десерта се запълва с останалите ягоди!
Такаааа,аз обаче нямах ягоди и реших да го направя със сладко.
Разбих млякото,сметаната,лим.сок, сладко от дюли и желатина.Нямах и ликьор
Изсипах сместа във формата за кекс и наредих и бисквити.Така,като се обърне има и блат
Стана божествено Невероятно свежо
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
26.06.2009 14:51 -
Вкусни картофени палачинки с пилешко месо - zoya4
Вкусни картофени палачинки с пилешко месо
Продукти за 4 порции
пилешко месо
4 картофа
4 яйца
250 мл.прясно мляко
брашно за сгъстяване
сол на вкус
1 връзка зелен лук
2 с.л.нарязани зелени подправки
олио
Приготвяне
Измиват се добре картофите и се сваряват заедно с кората.След това се охлаждат и настъргват на едро ренде.В купа се разбиватдобре с миксер яйцата, добавят се млякото и толкова брашно,че да се получи гъстотата на палачинково тесто. На ситно се нарязват зеленият лук и подправките, смесват се с картофите и се заливат с палачинковата смес. Овкусяват се със сол. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто. Ако е необходимо, се добавя още мляко или брашно.
На средно силен котлон се загрява тефлонов тиган, намазнен с малко олио, с черпак се сипва от тестото и се изпържват палачинките от двете страни.
Пилекото месо (филе), се нарязва на малки парчета, овкусява се предварително по желание (сол, черен пипер, риган и малко канела), и се запържва леко до златисто!
Добавя се сметана и мариновани гъбки по желание и зеленчуци, къри (въпрос на вкус и предпочитание) и се доизпича в фурна до сгъстяване на сметановия сос.
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
Продукти за 4 порции
пилешко месо
4 картофа
4 яйца
250 мл.прясно мляко
брашно за сгъстяване
сол на вкус
1 връзка зелен лук
2 с.л.нарязани зелени подправки
олио
Приготвяне
Измиват се добре картофите и се сваряват заедно с кората.След това се охлаждат и настъргват на едро ренде.В купа се разбиватдобре с миксер яйцата, добавят се млякото и толкова брашно,че да се получи гъстотата на палачинково тесто. На ситно се нарязват зеленият лук и подправките, смесват се с картофите и се заливат с палачинковата смес. Овкусяват се със сол. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто. Ако е необходимо, се добавя още мляко или брашно.
На средно силен котлон се загрява тефлонов тиган, намазнен с малко олио, с черпак се сипва от тестото и се изпържват палачинките от двете страни.
Пилекото месо (филе), се нарязва на малки парчета, овкусява се предварително по желание (сол, черен пипер, риган и малко канела), и се запържва леко до златисто!
Добавя се сметана и мариновани гъбки по желание и зеленчуци, къри (въпрос на вкус и предпочитание) и се доизпича в фурна до сгъстяване на сметановия сос.
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
24.06.2009 13:43 -
Изварени "Ушки","Творожное Печенье Ушки".
Продукти:
200гр. извара
200гр. масло
200гр. брашно
1п ванилия
Приготвяне:
Замесваме тесто от изварата,кравето масло ,брашното и ванилията.Разточваме с точилка лист с дебелина 3-4мм.Изрязваме кръгчета,като използваме подходяща формичка или стъклена чаша.От едната страна потапяме кръгчето в захар и сгъваме на две,като захарта остава от вътрешната страна.После потапяме полукръгчето в захар и отново сгъваме по същия начин.Полученото триъгълниче потапяме в захарта и слагаме в тавичка, върху намазнена хартия за печене, със "захарната" страна нагоре.
Другият вариант е да се откъснем от тестото топче,голямо колкото орех.Оформяме с ръце кръгче и процедираме по същия начин.
Печем до порозовяване.
nanita-nordina.blogspot.com/2009/05/blog-post_28.html
24.06.2009 13:38 -
Картофките на Зоя
Аз ще предложа не знам дали са селски
но ние си ги харесваме
обелвам и измивам картофите и ги нарязвам на лодки!
В един плик найлонов слагам галета, на дребно нарязан зелен лук, по желание и магданоз(аз не харесвам), сол,ригън, червен пипер, черен, чесън на прах-по желание!
Ето така
Всичко се омесва добре.
В отделна купа слагам нарязаните картофи и ги поливам с зехтин.
След това ги сипвам в пакета и разтрсквам
намзавам съвсем леко тавичката с зехтин и нареждам картофите, като огоре им капвам със супена лъжица много малко зехтин и ги пека на 200 г. .около 40 мин. са необходими.ставам мн. мекички
ето снимки
Поради интереса и желанието да ги направите се опитах да дам малко повече подробности.Надявамс е така да е станало по ясна рецептата !
Не се сваряват предварително картофите!
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
но ние си ги харесваме
обелвам и измивам картофите и ги нарязвам на лодки!
В един плик найлонов слагам галета, на дребно нарязан зелен лук, по желание и магданоз(аз не харесвам), сол,ригън, червен пипер, черен, чесън на прах-по желание!
Ето така
Всичко се омесва добре.
В отделна купа слагам нарязаните картофи и ги поливам с зехтин.
След това ги сипвам в пакета и разтрсквам
намзавам съвсем леко тавичката с зехтин и нареждам картофите, като огоре им капвам със супена лъжица много малко зехтин и ги пека на 200 г. .около 40 мин. са необходими.ставам мн. мекички
ето снимки
Поради интереса и желанието да ги направите се опитах да дам малко повече подробности.Надявамс е така да е станало по ясна рецептата !
Не се сваряват предварително картофите!
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
24.06.2009 13:30 -
Тиквички със сметана на фурна - Виделина
Тиквички със сметана на фурна
Тиквичките на кръгчета оваляни в брашно се нареждат. Заливката е от олио, течна сметана и сол. Запичат се и се сервират с чеснов сос.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=7103&start=60
Тиквичките на кръгчета оваляни в брашно се нареждат. Заливката е от олио, течна сметана и сол. Запичат се и се сервират с чеснов сос.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=7103&start=60
17.06.2009 14:09 -
Летен микс със сос от топено сирене - malina todorova
Летен микс със сос от топено сирене
Нарязваме зеленчуци от сезона - пиперки,домати,лук,моркови - може и тиквички и
патладжани и каквото имаме.
В дълбок тиган,най-добре уок ги запържваме с малко
мазнина.Когато изври водата която са пуснали и останат
само на мазнина "гасим" ястието с малко алкохол.
Оставяме още 2-3 минути и махаме от огъня.
За соса -
Намачкваме с вилица няколко топени сирена,разреждаме с
една опаковка готварска сметана.Загряваме соса на
котлона докато стане хомогенна смес.
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
17.06.2009 14:07 -
Пролетна мусака - didinka_vn
Пролетна мусака
1кг. картофи
1кг. тиквички
300гр. сирене
5 яйца
чубрица
черен пипер
сол
Тиквичките и картофите се обелват и настъргват. Настъргва се и сиренето.
Всичко се смесва и разбитите яйца се добавят към сместа.
Пече се в умерена фурна около час.
Поднасят се със сос от кисело мляко, настъргано сирене,
копър и малко чесън на прах.
Може да се хапва както топло така и студено.
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
17.06.2009 09:27 -
Чушки "на око" - unbreakable
Чушки "на око"!
Необходими продукти:
*Продуктите са според броя на порциите,
които искате да сготвите - сиренето, кашкавалът
и яйцата са "на око",
за да се получи средно гъста смес за пълнене
на чушките
зелени чушки /тип камби - не им знам "сорта"/
сирене
кашкавал - на половината на сиренето
яйца
щипка чубрица, щипка червен пипер,
черен пипер на вкус
зехтин
Приготвяне:
Разбъркваме яйцата и сиренето.
Добавяме настърган кашкавал.
Овкусяваме с подправките.
Пълним чушките,
поставяме ги в тавичка и поръсваме със зехтин.
Печем на 250 градуса до готовност.
/Да се получи онази прекрасна коричка.../.
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
16.06.2009 19:07 -
пилешки дробчета - jelana
една тарелка пилешки дробчета
1 майонеза
1 кисело мляко
2-3 скилидки чесън(може и чесън на прах)
червен пипер
черен пипер
Дробчета се почистват,изкисват във вода и се поставят в тава.Майонезата се обърква с киселото мляко,червения,черния пипер и чесъна,С тази смес заливаме дробчетата и печем във фурна,докато сосчето се посгъсти!Това е !
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
1 майонеза
1 кисело мляко
2-3 скилидки чесън(може и чесън на прах)
червен пипер
черен пипер
Дробчета се почистват,изкисват във вода и се поставят в тава.Майонезата се обърква с киселото мляко,червения,черния пипер и чесъна,С тази смес заливаме дробчетата и печем във фурна,докато сосчето се посгъсти!Това е !
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
16.06.2009 09:23 -
Пълнени чушки на скара
Чушките се изчистват от дръжките и семето
прави се пълнежа от:
македонска наденца - накълцана на ситно
сирене - натрошено
лук - пресен - ситно накълцан
черен пипер и чубрица
може и магданозче
Чушките се посоляват и се напълват хубаво с плънката
Пекат се наскара, като е добре да се запекат хубаво от всички страни.
Стават невероятно сочни и вкусни ;)
10.06.2009 09:15 -
сладкиш в микровълнова - daviz
4сл брашно
3-4 сл захар
2сл какао или някькьв шоколад
3 сл пр.мляко
2сл олио
2яица
една ванилия
Отделям белтуците и разбивам на сняг а вси4ко останало в една купи4ка разбивам добре и прибавям с леко разбъркване към белтъка,за да не спадне. Порцията е за две 4аени 4аши.
Сипвам в 4ашите и салагам в микровьлновата за 3 до 4 мин на най силно 750 или 1000 вата
В сместа може да се сложат настаргани ябълки или орехи.Оставам малко да истине и тогава обръщам в 4инийка,и украсявам,на снимката с разтопен шоколад и пудра захар .
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
3-4 сл захар
2сл какао или някькьв шоколад
3 сл пр.мляко
2сл олио
2яица
една ванилия
Отделям белтуците и разбивам на сняг а вси4ко останало в една купи4ка разбивам добре и прибавям с леко разбъркване към белтъка,за да не спадне. Порцията е за две 4аени 4аши.
Сипвам в 4ашите и салагам в микровьлновата за 3 до 4 мин на най силно 750 или 1000 вата
В сместа може да се сложат настаргани ябълки или орехи.Оставам малко да истине и тогава обръщам в 4инийка,и украсявам,на снимката с разтопен шоколад и пудра захар .
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
10.06.2009 09:10 -
Соленки от парено тесто
Соленки от парено тесто
Продукти:
250 мл. прясно мляко
80 гр. масло
160 гр. брашно
3 яйца + 1 жълтък за намазване
120 гр. сирене
Сол
Ким по желание
Приготовление:
В тенджера се поставя да заври млякото с маслото и солта.
Добавя се брашното и се бърка, докато сместа се отдели от стените на съда.
Отстранява се съда от котлона. Бърка се, докато тестото изстине. Прибавят се едно по
едно яйцата. След всяко се бърка, докато се поеме напълно от сместа. Добавя се
настъргано сиренето.
Шприцоват се малки топчета, с диаметър 2 см. Намазват се с жълтък. Пекат се
до златисто върху хартия.
По желание соленките може да се поръсят с ким.
www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg102504.html#msg102504
Продукти:
250 мл. прясно мляко
80 гр. масло
160 гр. брашно
3 яйца + 1 жълтък за намазване
120 гр. сирене
Сол
Ким по желание
Приготовление:
В тенджера се поставя да заври млякото с маслото и солта.
Добавя се брашното и се бърка, докато сместа се отдели от стените на съда.
Отстранява се съда от котлона. Бърка се, докато тестото изстине. Прибавят се едно по
едно яйцата. След всяко се бърка, докато се поеме напълно от сместа. Добавя се
настъргано сиренето.
Шприцоват се малки топчета, с диаметър 2 см. Намазват се с жълтък. Пекат се
до златисто върху хартия.
По желание соленките може да се поръсят с ким.
www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg102504.html#msg102504
07.06.2009 20:00 -
Салата от пресни тиквички
500 гр пресни крехки тиквички
0.5 ч/л сол ( или на вкус)
100 мл зехтин (в краен случай – олио)
3 с/л винен оцет
2 с/л мед
2-3 скилидки чесън ( носи и повече)
магданоз, копър
смлян чер пипер
Тиквичките се измиват хубаво и, без да се белят, се нарязват на ивички с помощта на белачка за картофи по цялата дължина. Посоляват се и се оставят 30-ина минути. В това време се приготвя маринадата – в купа се смесват зехтина, меда, оцета, черния пипер, чесъна и ситно нарязаните зелени съставки, хубаво се размесват.
Изстискват се леко тиквичките, слагат се в маринадата и се разбъркват. Купата с тиквичките се оставя в хладилника поне 2 часа, отвреме на време може да се разбъркват.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.30
07.06.2009 19:36 -
Пенкейкс - Mrs.Petia
1ч.ч.-240мл
2ч.ч.брашно
2с.л.захар
2ч.л.бакпулвер
1ч.л.сода
1/2ч.л.сол
2ч.ч.прясно мляко
2 яйца
1/4ч.ч.олио
В купа смесваме брашното,захарта,бакпулвера,содата и солта.В друга купа разбиваме яйцата,млякото и олиото.Изсипваме яйчената смес върху сместа с брашното и рабъркваме.От получената смес печем пенкейковете.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=30685&postdays=0&postorder=asc&start=0
Търсене