Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от Юли, 2009 г.
27.07.2009 18:48 -
Панакота с кисело мляко - zoya_k
Панакота с кисело мляко / Panna Cotta allo Yogurt
Продукти за 4 порции:
200 мл прясно мялко
2 ванилии
3 с.л. захар
1 пакет желатин (10 грама е пакетчето-разтваря се в 4 супени лъжици студена вода)
150 мл кисело мляко
конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки)
Приготвяне:
Загрейте млякото със захарта на котлона.
Добавете към него предварително разтворения желатин.
Киселото мляко (добре разбито, за да е гладко) сипете в дълбока купа и на тънка струйка добавяйте прясното мляко към киселото с постоянно бъркане.
Прецедете сместа през цедка да няма бучици, ако е необходимо. Сипете в 4 купички и оставете да стегне крема. Нужни са часове.
Изстудения крем обърнете върху чиния и полейте с леко затоплен конфитюр. Наръсете с пудра захар
и гарнирайте с пресни плодове, ако желаете.
време за приготвяне: не съм засичала, но около пет минутки
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=3936
Продукти за 4 порции:
200 мл прясно мялко
2 ванилии
3 с.л. захар
1 пакет желатин (10 грама е пакетчето-разтваря се в 4 супени лъжици студена вода)
150 мл кисело мляко
конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки)
Приготвяне:
Загрейте млякото със захарта на котлона.
Добавете към него предварително разтворения желатин.
Киселото мляко (добре разбито, за да е гладко) сипете в дълбока купа и на тънка струйка добавяйте прясното мляко към киселото с постоянно бъркане.
Прецедете сместа през цедка да няма бучици, ако е необходимо. Сипете в 4 купички и оставете да стегне крема. Нужни са часове.
Изстудения крем обърнете върху чиния и полейте с леко затоплен конфитюр. Наръсете с пудра захар
и гарнирайте с пресни плодове, ако желаете.
време за приготвяне: не съм засичала, но около пет минутки
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=3936
16.07.2009 12:15 -
Рулца със сирене
Рулца със сирене
Продукти:
3 яйца 5 с.л. олио 1 кофичка кисело мляко 1 ч.л. сода бикарбонат щипка сол брашно за средно меко тесто сирене
От продуктите (без сиренето) се замесва тесто, което се разделя на три топки.Всяка една се разточва на тънко и се поръсва със сирене и олио. Поставят се една върху друга и се завиват на руло.Режат се охлювчета, които се поставят в намаслена тава. Върху всяко охлювче се поставя парченце масло. Пече се в предварително загрята фурна. Ако искате да са мекички, когато ги извадите, ги поръсете с вода. Ние ги предпочитаме по-хрупкави и аз пропускам тази процедура
http://ilrai.blogspot.com/2008/08/blog-post_16.html
Продукти:
3 яйца 5 с.л. олио 1 кофичка кисело мляко 1 ч.л. сода бикарбонат щипка сол брашно за средно меко тесто сирене
От продуктите (без сиренето) се замесва тесто, което се разделя на три топки.Всяка една се разточва на тънко и се поръсва със сирене и олио. Поставят се една върху друга и се завиват на руло.Режат се охлювчета, които се поставят в намаслена тава. Върху всяко охлювче се поставя парченце масло. Пече се в предварително загрята фурна. Ако искате да са мекички, когато ги извадите, ги поръсете с вода. Ние ги предпочитаме по-хрупкави и аз пропускам тази процедура
http://ilrai.blogspot.com/2008/08/blog-post_16.html
16.07.2009 08:47 -
Бисквитен сладкиш с халва! - maia4444
Бисквитен сладкиш с халва!
бисквити Закуска/какао, най-подхожда/ около половин пакет
халва-250 гр.
кисело мляко-една кофичка, независимо от маслеността му
Халвата се раздробява с вилица или с ръце, затопля се за една-две минути в МВ и се разбърква с киселото мляко. Получава се не твърде хомогенна смес, но малките бучици да не ви притесняват.
Реди се както бисквитена торта,
бисквити-крем, бисквити-крем!
Дозата е малка, правя го в иена с размери 30-30см, като стават два реда бисквити и крем, завършва се с крем.
По принцип много му подхождат орехи на сладкишчето, но вкъщи се хареса повече вариантът без орехи.
Аз като правя бисквитена торта, винаги слагам сладко, банан, шоколад, каквото ми хрумне на мига, така процедирах и тук.
Сложих сладко от боровинки, един банан, а в една от дозите сложих и орехи.
За любителите на халвата е страхотен десерт.
Като се сложат орехи, халвата се усеща по-малко.
Трябва да престои в хладилник 4 часа, но една нощ е оптимално.
Сега в събота и неделя го правих сладкиша 3 пъти, единият път с орехи и бисквити Житен дар с ябълка и канела /уникално ароматни крекери, имам страхотни бъдещи планове за тези бисквитки/.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=31927&start=120
бисквити Закуска/какао, най-подхожда/ около половин пакет
халва-250 гр.
кисело мляко-една кофичка, независимо от маслеността му
Халвата се раздробява с вилица или с ръце, затопля се за една-две минути в МВ и се разбърква с киселото мляко. Получава се не твърде хомогенна смес, но малките бучици да не ви притесняват.
Реди се както бисквитена торта,
бисквити-крем, бисквити-крем!
Дозата е малка, правя го в иена с размери 30-30см, като стават два реда бисквити и крем, завършва се с крем.
По принцип много му подхождат орехи на сладкишчето, но вкъщи се хареса повече вариантът без орехи.
Аз като правя бисквитена торта, винаги слагам сладко, банан, шоколад, каквото ми хрумне на мига, така процедирах и тук.
Сложих сладко от боровинки, един банан, а в една от дозите сложих и орехи.
За любителите на халвата е страхотен десерт.
Като се сложат орехи, халвата се усеща по-малко.
Трябва да престои в хладилник 4 часа, но една нощ е оптимално.
Сега в събота и неделя го правих сладкиша 3 пъти, единият път с орехи и бисквити Житен дар с ябълка и канела /уникално ароматни крекери, имам страхотни бъдещи планове за тези бисквитки/.
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=31927&start=120
15.07.2009 08:28 -
Мързеливо хачапури
Мързеливо хачапури
1 яйце
200 гр сметана / или кисело мляко+1с.л. майонеза, или просто само кисело мляко/
1 ч.ч. /250мл/ брашно
1/2 пакетче бакпулвер /може и със сода, угасена с оцет или лим.сок./
щипка сол
сирене, кашкавал
Смесват се в купа яйцето и киселото мляко, разбивате с тел или вилица. Добавяте брашното с бакпулвера и щипка сол. Готовото тесто изсипвате в тавичка, намазана с краве масло, олио или друга мазнина. С мокра ръка го изравнявате и отгоре ръсите настъргано на едро ренде /или натрошено/ сирене, кашкавал. Най-често го правя и с двете, но става всякак. Печете във фурна, включена на 200 градуса според рецептата, а аз пека на 170 за моята печка около 25 мин. Пека в кръгла тавичка с диаметър на дъното 24 см. Изваждате и намазвате с краве масло, олио или маргарин. А може и по-диетично - без да мажете с мазнина. Но с кравето масълце е мноооого вкусно.
Това е- бързо и лесно за изгладнели хора!
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg9644378#msg9644378
1 яйце
200 гр сметана / или кисело мляко+1с.л. майонеза, или просто само кисело мляко/
1 ч.ч. /250мл/ брашно
1/2 пакетче бакпулвер /може и със сода, угасена с оцет или лим.сок./
щипка сол
сирене, кашкавал
Смесват се в купа яйцето и киселото мляко, разбивате с тел или вилица. Добавяте брашното с бакпулвера и щипка сол. Готовото тесто изсипвате в тавичка, намазана с краве масло, олио или друга мазнина. С мокра ръка го изравнявате и отгоре ръсите настъргано на едро ренде /или натрошено/ сирене, кашкавал. Най-често го правя и с двете, но става всякак. Печете във фурна, включена на 200 градуса според рецептата, а аз пека на 170 за моята печка около 25 мин. Пека в кръгла тавичка с диаметър на дъното 24 см. Изваждате и намазвате с краве масло, олио или маргарин. А може и по-диетично - без да мажете с мазнина. Но с кравето масълце е мноооого вкусно.
Това е- бързо и лесно за изгладнели хора!
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg9644378#msg9644378
14.07.2009 15:13 -
Картофени спагети
Картофени спагети
500 гр. картофи,2 яйца,1/2 ч.ч.брашно,пр.мляко,сол
Картофите се сваряват и се намачкват,прибавят се яйцата,брашното и толкова прясно мляко,да се получи гъсто кексово тесто.Сместа се изсипва в найлоново пликче с отрязано връхче и в горещо олио се изстисква смес като спагети и се паржът до зачервяване.Страхотна гарнитура за месо и риба.
*Да се внимава да няма бучки сместа.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=289780.0;all
11.07.2009 19:27 -
Забравени сладки - Котка
Казват се така, forgotten cookies, не защото са открити в някой стар тефтер с рецепти, а просто заради техниката на печене, ето по-подробно:
Забравени сладки
(източник: ВBC Good Food, много интересни неща си намирам там )
2 белтъка (пише да са от големи яйца, моите си бяха средностатистически нашенски яйца, съответно не много големи, поради което малко намалих пропорциите при другите продукти, ще пиша в скоби)
120 гр. захар (аз сложих 100 гр.)
120 гр. орехи (аз сложих около 100 гр. пак)
150 гр. натурален шоколад (аз сложих около 120 гр.)
1 ч.л. течна ванилия (сложих малко по-малко)
Вечерта преди лягане включете фурната на 180є (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160є, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Няма смисъл да се стараете да са с правилна форма, чарът им е в небрежността.
Аз нямам голяма фурна (и тава съответно), така че направих по-внушителни скалички в по-малка тавичка (15 броя ми се получиха). Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и си лягайте да спинкате. На сутринта ще намерите опечени сладки. Това, разбира се, е в кръга на шегата, макар и да е най-удобно като начин на действие, аз така и направих. Но можете и през деня да си ги опечете, стига да ги "забравите" за поне 3 часа в изключената фурна, без да я отваряте и пипате.
Много сполучливи сладки, технически погледнато са целувки, но не са сухи, твърди или хрускави, макар и така да изглеждат, а са мекички и топящи се, вътре шоколадът си остава размекнат, само орехите леко покрупкват и въобще .... супер.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=292227.msg7456461#msg7456461
Забравени сладки
(източник: ВBC Good Food, много интересни неща си намирам там )
2 белтъка (пише да са от големи яйца, моите си бяха средностатистически нашенски яйца, съответно не много големи, поради което малко намалих пропорциите при другите продукти, ще пиша в скоби)
120 гр. захар (аз сложих 100 гр.)
120 гр. орехи (аз сложих около 100 гр. пак)
150 гр. натурален шоколад (аз сложих около 120 гр.)
1 ч.л. течна ванилия (сложих малко по-малко)
Вечерта преди лягане включете фурната на 180є (ако е с газ на 4, а с вентилатор на 160є, давам вариантите защото е важно температурата на фурната да е правилната като я включвате, а после повече не се занимавате с нея).
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Постепенно започнете да добавяте захарта като продължавате разбиването, трябва да се получи лъскава и твърда маса.
Начупете (нарежете) на не много дребни парчета орехите и шоколада и внимателно ги разбъркайте с белтъка, добавете накрая и ванилията, пак разбъркайте леко.
Покрийте с хартия за печене голяма тава и с голяма лъжица сипвайте купчинки от белтъците. Няма смисъл да се стараете да са с правилна форма, чарът им е в небрежността.
Аз нямам голяма фурна (и тава съответно), така че направих по-внушителни скалички в по-малка тавичка (15 броя ми се получиха). Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им (те не се надуват много, но все пак да не залепнат една за друга).
Най-важният момент: изключете фурната, сложете тавата вътре и си лягайте да спинкате. На сутринта ще намерите опечени сладки. Това, разбира се, е в кръга на шегата, макар и да е най-удобно като начин на действие, аз така и направих. Но можете и през деня да си ги опечете, стига да ги "забравите" за поне 3 часа в изключената фурна, без да я отваряте и пипате.
Много сполучливи сладки, технически погледнато са целувки, но не са сухи, твърди или хрускави, макар и така да изглеждат, а са мекички и топящи се, вътре шоколадът си остава размекнат, само орехите леко покрупкват и въобще .... супер.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=292227.msg7456461#msg7456461
10.07.2009 18:14 -
Сладки гевречета - ВИДЕЛИНА
•1/2 ч.ч. захар
• 4 с.л.с връх заквасена сметана
•1 ч.л. сода
•1 ч.л. бакпулвер
•2/3 ч.ч. кисело мляко
•2 бр. яйца
•около 0,500 кг. брашно
•2 пакетчета ванилия
•пудра захар, сладко или сироп за поръсване
Смесвам заквасената сметана със захарта и разбърквах хубаво докато се стопи захарта. Добавям яйцата и бъркам пак. После слагам и киселото мляко в което е содата. Накрая прибавям и брашното с бакпулвера. Замесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват кръгчета, а с по малка формичка и дупката на кръгчето Пържат се в сгорещена мазнина и топли се поръсват с пудра захар. Стават такива, че леко сладнеят и се топят в устата...мислех и в шоколад да ги топна, ама не ми остана време. Стават много бързо и не попиват мазнина!
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=30685&p=1379307#p1379307
• 4 с.л.с връх заквасена сметана
•1 ч.л. сода
•1 ч.л. бакпулвер
•2/3 ч.ч. кисело мляко
•2 бр. яйца
•около 0,500 кг. брашно
•2 пакетчета ванилия
•пудра захар, сладко или сироп за поръсване
Смесвам заквасената сметана със захарта и разбърквах хубаво докато се стопи захарта. Добавям яйцата и бъркам пак. После слагам и киселото мляко в което е содата. Накрая прибавям и брашното с бакпулвера. Замесва се меко тесто. Разточва се и се изрязват кръгчета, а с по малка формичка и дупката на кръгчето Пържат се в сгорещена мазнина и топли се поръсват с пудра захар. Стават такива, че леко сладнеят и се топят в устата...мислех и в шоколад да ги топна, ама не ми остана време. Стават много бързо и не попиват мазнина!
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=114&t=30685&p=1379307#p1379307
09.07.2009 18:26 -
Сладък кекс с тиквички
3 - яйца
3 ч.ч - захар
1 ч.ч - олио
3 ч.ч - настъргани тиквички
1- 2 - ванилии
3 ч.ч - брашно
1ч.л. - сол
1 ч.л. сода
1/4 ч.л - бакпулвер
2 ч.л канела
1/2 ч.л. индийско орехче
3/4 ч.ч ядки
Смесват се яйцата и захарта и се разбиват на пяна.
Прибавят се олиото, тиквичките и ванилията.
Отделно се смесват сухите съставки - брашното, сол, сода, бакпулвер, индийско орехче, канела и ядки. Прибавят се към яйцата и се разбърка добре.
Разделя се в две форми за кекс. Пече се 1 час на 210-220 градуса
Рецептата е донесена от Щатите
3 ч.ч - захар
1 ч.ч - олио
3 ч.ч - настъргани тиквички
1- 2 - ванилии
3 ч.ч - брашно
1ч.л. - сол
1 ч.л. сода
1/4 ч.л - бакпулвер
2 ч.л канела
1/2 ч.л. индийско орехче
3/4 ч.ч ядки
Смесват се яйцата и захарта и се разбиват на пяна.
Прибавят се олиото, тиквичките и ванилията.
Отделно се смесват сухите съставки - брашното, сол, сода, бакпулвер, индийско орехче, канела и ядки. Прибавят се към яйцата и се разбърка добре.
Разделя се в две форми за кекс. Пече се 1 час на 210-220 градуса
Рецептата е донесена от Щатите
09.07.2009 12:35 -
Идея за детско меню - таралежчета
09.07.2009 12:27 -
Варени картофени кюфтета с плънка
- 10 бр. картофи
- 1 ч.ч. брашно
- 350 г кайма (овкусена)
- сол
- сметана
www.receptite.com/recepta.php
09.07.2009 12:19 -
Котидж пай - RUMINNA
* 500 грама кайма - телешка използвам аз
* 2 глави чесън
* 2 глави лук
* 3 моркова
* доматено пюре или сок
* риган
* кубче телешки бульон - САМО ако ползвате, не е задължителен
* подправки на вкус - черен пипер, червен пипер, аз слагам и къри
* грах - по желание, гъби - също по желание
За картофеното пюре - 4-5 големи картофа, 1 лъжица масло, сол, пипер, настърган кашкавал на вкус.
Лукът и чесънът се задушават, прибавят се морковите, каймата и като се задуши всичко останало. Аз слагам и горчица понякога и повече домати, защото го обичам по-течно. Може да се добави и грах. Ако ви се стори течно винаги може да се сгъсти с 1 лъжичка нишесте. Когато морковите и лукът почти омекнат и водата се изпари сместа се изиспва в тавичка и се покрива с картофеното пюре, разбъркано с кашкавал. Отгоре също може да се настърже накрая. Пече се около 30-40 минути на 200 градуса. Ето и снимка
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
* 2 глави чесън
* 2 глави лук
* 3 моркова
* доматено пюре или сок
* риган
* кубче телешки бульон - САМО ако ползвате, не е задължителен
* подправки на вкус - черен пипер, червен пипер, аз слагам и къри
* грах - по желание, гъби - също по желание
За картофеното пюре - 4-5 големи картофа, 1 лъжица масло, сол, пипер, настърган кашкавал на вкус.
Лукът и чесънът се задушават, прибавят се морковите, каймата и като се задуши всичко останало. Аз слагам и горчица понякога и повече домати, защото го обичам по-течно. Може да се добави и грах. Ако ви се стори течно винаги може да се сгъсти с 1 лъжичка нишесте. Когато морковите и лукът почти омекнат и водата се изпари сместа се изиспва в тавичка и се покрива с картофеното пюре, разбъркано с кашкавал. Отгоре също може да се настърже накрая. Пече се около 30-40 минути на 200 градуса. Ето и снимка
mama.btv.bg/forum/viewtopic.php
05.07.2009 14:37 -
Кюфте Ислим кебап
Кюфте Ислим кебап/Kцfteli İslim Kebabı/
Продукти:
500гр. смляно месо,
1 голям патладжан,
2 домата,
1-2 зелени чушки,
1 глава лук,
100 гр.кашкавал,
300 гр.доматено пюре,
1 ч.л.кимион,
1/2 ч.л.черен пипер,
4-5 стръка магданоз,
2-3 скилидки чесън,
сол,
растителна мазнина.
Приготвяне:
Патладжана нарязваме по дължина на тънко, посоляваме и оставяме да се отцеди черната вода.
Чушката, лукът, чесънът нарязваме на едро и слагаме в блендер.
Нарязваме фино и смесваме с месото.
Добавяме сол, пипер, магданоз и кимион и омесваме добре.
Добре е каймата да се остави смесена с другите продукти да престои известно време, за да се овкуси.
Патладжана измиваме и подсушаваме.
Нарязваме отново по дължина всеки резен на две.
Слагаме ги на кръст и върху него слагаме топче от месото/кюфте/завиваме с патладжана и забождаме с клечка за зъби.
Отгоре слагаме кръгче домат и завършваме с резен чушка.Трябва да изглеждат ето така.
Заливаме отгоре и около тях с мазнина, посоляваме и слагаме да печем във фурната на 220*С.След 15-20 мин.
Доматеното пюре смесваме с 1 с.л.брашно и сол и заливаме кюфтенцата.
Отгоре на клечката забиваме и по едно резенче кашкавал и допичаме.
Печем до готвност и докато се сгъсти сосчето.
Поръсваме с магданоз и босилек.
по идея на:/mutfaksirlari.com/
vkusnoikrasivo.com/recepy/220/%D0%9A%D1%8E%D1%84%D1%82%D0%B5%20%D0%98%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC%20%D0%BA%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BF/K%C3%B6fteli%20%C4%B0slim%20Kebab%C4%B1/
Продукти:
500гр. смляно месо,
1 голям патладжан,
2 домата,
1-2 зелени чушки,
1 глава лук,
100 гр.кашкавал,
300 гр.доматено пюре,
1 ч.л.кимион,
1/2 ч.л.черен пипер,
4-5 стръка магданоз,
2-3 скилидки чесън,
сол,
растителна мазнина.
Приготвяне:
Патладжана нарязваме по дължина на тънко, посоляваме и оставяме да се отцеди черната вода.
Чушката, лукът, чесънът нарязваме на едро и слагаме в блендер.
Нарязваме фино и смесваме с месото.
Добавяме сол, пипер, магданоз и кимион и омесваме добре.
Добре е каймата да се остави смесена с другите продукти да престои известно време, за да се овкуси.
Патладжана измиваме и подсушаваме.
Нарязваме отново по дължина всеки резен на две.
Слагаме ги на кръст и върху него слагаме топче от месото/кюфте/завиваме с патладжана и забождаме с клечка за зъби.
Отгоре слагаме кръгче домат и завършваме с резен чушка.Трябва да изглеждат ето така.
Заливаме отгоре и около тях с мазнина, посоляваме и слагаме да печем във фурната на 220*С.След 15-20 мин.
Доматеното пюре смесваме с 1 с.л.брашно и сол и заливаме кюфтенцата.
Отгоре на клечката забиваме и по едно резенче кашкавал и допичаме.
Печем до готвност и докато се сгъсти сосчето.
Поръсваме с магданоз и босилек.
по идея на:/mutfaksirlari.com/
vkusnoikrasivo.com/recepy/220/%D0%9A%D1%8E%D1%84%D1%82%D0%B5%20%D0%98%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC%20%D0%BA%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BF/K%C3%B6fteli%20%C4%B0slim%20Kebab%C4%B1/
05.07.2009 14:34 -
Патладжан кебап
Патладжан кебап/Patlıcan Kebabı/
Продукти:
300 гр.кайма,
4 малки патладжана,
1 глава лук,
3-4 печурки,
3-4 скилидки чесън,
кимион, сол, растителна мазнина.
За гарниране, печени чушки и домати.
Приготвяне:
Лукът, гъбите и чесънът нарязваме на едро и в чопър донарязваме фино.
Смесваме със смляното месо, посоляваме, подправяме и оставяме да престои известно време.
Патладжана нарязваме на еднакви по големина кръгове , посоляваме и оставяме за кратко.
Нанизваме на шиш резен патладжан, върху него топче с кайма и така до края.
Около патладжаните подреждаме чушките и резени домати и печем до готовност около 40-50 мин. на 220*С във фурна или на барбекю.
vkusnoikrasivo.com/recepy/224/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%20%D0%BA%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BF/Patl%C4%B1can%20Kebab%C4%B1/
Продукти:
300 гр.кайма,
4 малки патладжана,
1 глава лук,
3-4 печурки,
3-4 скилидки чесън,
кимион, сол, растителна мазнина.
За гарниране, печени чушки и домати.
Приготвяне:
Лукът, гъбите и чесънът нарязваме на едро и в чопър донарязваме фино.
Смесваме със смляното месо, посоляваме, подправяме и оставяме да престои известно време.
Патладжана нарязваме на еднакви по големина кръгове , посоляваме и оставяме за кратко.
Нанизваме на шиш резен патладжан, върху него топче с кайма и така до края.
Около патладжаните подреждаме чушките и резени домати и печем до готовност около 40-50 мин. на 220*С във фурна или на барбекю.
vkusnoikrasivo.com/recepy/224/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%20%D0%BA%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BF/Patl%C4%B1can%20Kebab%C4%B1/
01.07.2009 16:09 -
Соленки с крема сирене
Продукти
250 гр.маргарин
2 пакетчета крема сирене
1 ч.л.сол
брашно за омесване на еластично тесто
разбито яйце за намазване
ким,сусам,маково семе
Приготвяне
От маргарина,сиренето,солта и брашното се замесва меко,еластично тесто.
Разточва се на тънка кора и се изрязват соленки на дребни фигурки.
Подреждат се в тава,покрита с хартия за печене,намазват се с яйце и се поръсват с ким,сусам или мак.
Соленките се пекат в предварително загрята на 170*фурна до зачервяване.
yoli-www.blogspot.com/search/label/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8
01.07.2009 15:41 -
Шарени пурички
Шарени пурички
Продукти
кори за баница
1 връзка лобода
1/2 глава стар лук
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
20 гр.масло
сол на вкус
150 гр.кашкавалена извара
1 яйце
сол на вкус
течно масло за намазване
Приготвяне
* Нарежете лука на ситно и го задушете в маслото. Прибавете листата от лободата и задушете още 1 ,2 мин. Оставете да изстине. Сложете лободата в подходящ съд , добавете нарязаните копър и магданоз , скилидките чесън и пюрирайте с пасатор на гладко пюре. Овкусете със сол.
* Смесете изварата с яйцето и пасирайте на фин крем. Овкусете със сол.
* Разрежете една кора на две по дължина. Намажете я с масло. В две отделни полиетиленови пликчета (или в два поша) сипете зелената и бялата смес. С ножица отрежете ъглите им за да получите малък отвор. В края на кората щприцовайте по малко от двата крема като ги редувате. Завийте на тънка пуричка така,че да се получат два пласта от кората. Ако желаете по-дебела пуричка , завийте я повече пъти. Отрежете кората с нож и завийте следващата пуричка. Намажете с малко масло и изпечете в предварително загрята на 200* фурна да порозовяване.
yoli-www.blogspot.com/2008_10_01_archive.html
Продукти
кори за баница
1 връзка лобода
1/2 глава стар лук
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 скилидки чесън
20 гр.масло
сол на вкус
150 гр.кашкавалена извара
1 яйце
сол на вкус
течно масло за намазване
Приготвяне
* Нарежете лука на ситно и го задушете в маслото. Прибавете листата от лободата и задушете още 1 ,2 мин. Оставете да изстине. Сложете лободата в подходящ съд , добавете нарязаните копър и магданоз , скилидките чесън и пюрирайте с пасатор на гладко пюре. Овкусете със сол.
* Смесете изварата с яйцето и пасирайте на фин крем. Овкусете със сол.
* Разрежете една кора на две по дължина. Намажете я с масло. В две отделни полиетиленови пликчета (или в два поша) сипете зелената и бялата смес. С ножица отрежете ъглите им за да получите малък отвор. В края на кората щприцовайте по малко от двата крема като ги редувате. Завийте на тънка пуричка така,че да се получат два пласта от кората. Ако желаете по-дебела пуричка , завийте я повече пъти. Отрежете кората с нож и завийте следващата пуричка. Намажете с малко масло и изпечете в предварително загрята на 200* фурна да порозовяване.
yoli-www.blogspot.com/2008_10_01_archive.html
Търсене