Разбиват се няколко яйца. Хапките се овалват първо в галета, след това в яйца, после пак в галета. Пържат се в голямо количество, сгорещена мазнина. Самото пържене става много бързо, защото месото е крехко, затова и предлагам първо да си панирате хапките и след това да пържите. Не разчитайте да панирате, докато се пържат първите хапки, защото няма да смогнете. Рецептата е изпитана само с купени гърди, не знам дали би се получила с гърди от домашно пиле. Може да си ги гарнирате с лимонче, ако обичате.
Не помня от къде е копирана
3 яйца
100 г мазнина (мас, олио или др.)
200 г захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 прахче ванилия
малко настъргана лимонова кора - по желание
1 жълтък и 2-3 супени лъжици захар - за намазване
Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се мазнината, брашното (което е предварително пресято и в него е разбъркана содата), ванилията и лимоновата кора. Всичко се размесва добре - до средно меко тесто.
Разстила се на пласт с дебелина 1 пръст. Изрязват се формички. Намазват се с жълтък и се наръсват със захар.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Добавят се дробчетата. Като се позапържат се посоляват и се добявя червено вино. Подправки - черен пипер, червен пипер, риган. Накрая се заливат с малко сметана.
запържен лук, червен пипер, домати, вода
Специфично е, че се слага чесън на кръгчета, дафинов лист и бахар.
Сол на вкус, черен пипер, малко чубрица, размито брашно до приятна консистенция
магданоз
От мляно месо се правят наденички. До сега, обаче съм го правила само по мързеливия начин - с готови кебапчета.
Суровите кебапчета се режат на 2 или на 3, в зависимост от дължината им. Овалват се в брашно и се запържват. След това се пускат в доматения сос да покъкрят малко.
Отделно се сварява макаронено изделие - арпа, също става и с кус-кус, който се добавя на топка при сервирането.
800 мл пр. мляко
кафява захар на вкус
500 гр. извара
4 с.л. с връх нишесте.
Разбива се всичко с пасатора до хомогенност и се вари на слаб огън като непрекънато се бърка около 15 мин.Накрая 2 ванилии.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=273539.msg7133881
Така... сложих
2-3 с.л мед
3-4 с.л тъмен соев сос
2 с.л горчица
1 с.л чили сос
1/2 ч.ч мляко
1 ч.ч бяло вино
1 с.л червен пипер
2 скилидки чесън
сол, чер пипер, кимион, глутамат
малко олио
и между редовете мръв - лук на шайбички
Утре мисля да ги наредя в тавичка с топено сирене и гъби с малко вино... и покрито с фолио
Ще споделя какъв е резултата :)
- 120 г брашно
- 2 бр. яйца
- 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
- олио за пържене
- 500 г спанак
- 30 г масло
- 300 г сос Бешамел
- 100 г сирене
- черен пипер
- сол
Яйцата се разбиват със сол, млякото и брашното и сместа се оставя малко да престои. Прави се сос бешамел, прибавя се настърганото сирене и се изчаква да се стопи. Добре сварения и отцеден спанак се нарязва на ситно, посолява се и се изпържва в маслото. От приготвеното тесто се правят палачинки, поставя се по малко спаначена смес и се завиват на руло, след което се заливат с горещ сос.
http://www.receptite.com/recepta.php?r=2303
Продукти:
1 торбичка коприва (100-200гр.)
50 гр. масло
1 малка глава лук
3 скилидки чесън
100 гр. бяло сирене
1 яйце
Маслото се стопява в тенджера или дълбок тиган и в него се задушават ситно нарязаните лук и чесън. Докато правите това, е добре да попарите копривата. След като я отцедите, добавяте и нея и разбърквате. Копривата не пуска толкова вода, колкото спанака, например, затова е добре да се долее малко вода (около чаша). Разбърквате периодично, докато копривата омекне и стане на каша (отнема около 10 минути). След това добавяте натрошеното сирене, а след минута-две и яйцето. Разбърква се и след още няколко минути се сваля от огъня. Накрая подправете с прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Готово!
http://nojivilichka.wordpress.com/2007/03/29/djurkana-kopriva/
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=273539.0
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=273539.0
Продукти:
1 пакет кори за баница
1-2 яйца
извара или сирене, или и двете
1-2-3 червени печени чушки – ситно накълцани или пасирани
Може да се сложи и 1-2 лъжици кисело мляко с малко сода.
соев сос, кимион
олио
за заливката
Ѕ майонеза
Приготвяне:
Разбъркват се всичко продукти. Добавят се подправки на вкус.
Корите за баница се нарязват 4-5 ивици с ширина около 4 пръста (по свивките им).
С лъжичка се намазва леко ивицата с олио. В единия и край се слага лъжица от плънката и се завива на триъгълник, като се завиват по 2-3 листа едновременно. Така докато свършат листата ии мястото в тавата :) Готовата баничка се слага в тавата, така че да се настъпи свободния край. Като се наредят всички банички – плътно една до друга се разбива майонезата 1:1 с вода и се заливат. Отгоре може да се поръсят с ким или сусам и се пекат в умерена фурна.
В плънката може да се накълцаи колбасче.
За маринатата(за 500 грама месо)
4 с.л. тъмен соев сос
2 с.л. горчица
1 с.л. мед
1 с.л. лютеница(дом.пюре);
1 с.л. лимонов сок
Марината се разбива до гладкост, заливат се крилцата, объркват се, и се оставят да престоят в хладилник поне 8 часа, като е желателно да е в по-дълбок съд, за да са покрити крилцата.
Пекат се в умерена фурна, в тава, като се изсипват заедно с марината, не се добавя НИКАКВА мазнина(иначе замирисва на пържено ), докато хванат тъмна коричка. Може да се обърнат, за да се запекат равномерно. И таз ,манджа да ви е вкусна:)
http://forum.bg-mamma.com
500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио
Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300"С за 10 мин.
Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.
"Парадизо"
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено пиле, пушено сирене, царевица, чеснов сос, маслини, магданоз, риган
"Бягащо пиле"
кашкавал, дом.сос, пушено пиле, гъби, царевица, риган
"Вегетариана"
кашкавал, дом.сос, гъби, царевица, чушки, маслини, грах, магданоз, риган
"Калцоне"
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено сирене, гъби, чорбаджийски чушки, чеснов сос, магданоз, риган
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg2295628#msg2295628
Прочетен: 1518300 Коментари: 611 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:02