Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от Декември, 2008 г.
29.12.2008 10:02 -
Млечна баница (еврейска кухня)
Млечна баница (еврейска кухня)
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1775.html
МЛЕЧНА БАНИЦА
----------------------
за тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио (или 150гр масло)
2 с.л. захар
1 ч.ч. вода
щипка сол
1 равна ч.л. сода
за крема:
6-7 яйца
9 с.л. захар (според мен са малко, аз слагам 1ч.ч.)
1.200 л мляко
ванилия
1. В тенджера се загряват до завиране водата, захарта, солта и содата. Изсипва се бързо брашното и енергично се разбърква. Веднага се снема от огъня.
2. Полученото пясъчно тесто се измесва докато е още топло и се разстила в тава (28-30 см) , като се оформя перваз по стените на тавата.
3. Междувременно се загрява млякото (не е необходимо да завира), а отделно се разбиват яйцата със захарта. В топлото мляко се изсипват разбитите яйца и се разбърква добре. Добавя се ванилия.
4. Върху приготвената подложка се изсипва много бавно и внимателно млякото като се внимава да не се скъса кората! Най-добре е да се направи това с черпак.
5. Пече се във фурната около 25-30 минути до стягане на млякото и получаване на златисто-кафява коричка.
6. Оставя се на хладно поне няколко часа.
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.1775.html
МЛЕЧНА БАНИЦА
----------------------
за тестото:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио (или 150гр масло)
2 с.л. захар
1 ч.ч. вода
щипка сол
1 равна ч.л. сода
за крема:
6-7 яйца
9 с.л. захар (според мен са малко, аз слагам 1ч.ч.)
1.200 л мляко
ванилия
1. В тенджера се загряват до завиране водата, захарта, солта и содата. Изсипва се бързо брашното и енергично се разбърква. Веднага се снема от огъня.
2. Полученото пясъчно тесто се измесва докато е още топло и се разстила в тава (28-30 см) , като се оформя перваз по стените на тавата.
3. Междувременно се загрява млякото (не е необходимо да завира), а отделно се разбиват яйцата със захарта. В топлото мляко се изсипват разбитите яйца и се разбърква добре. Добавя се ванилия.
4. Върху приготвената подложка се изсипва много бавно и внимателно млякото като се внимава да не се скъса кората! Най-добре е да се направи това с черпак.
5. Пече се във фурната около 25-30 минути до стягане на млякото и получаване на златисто-кафява коричка.
6. Оставя се на хладно поне няколко часа.
21.12.2008 22:06 -
Сладки спагети с тиква
Продукти:
1/2 пакет спагети
настъргана тиква, колкото за тиквеник
1 ч.ч захар
1 яйце
100 мл пр. мляко
1/2 к.ч. олио
канела
В тенджера се кипва вода с малко олио и се сваряват спагетите. Отцеждат се в гевгир и се измиват.
В тенджерата се слагат тиквата, олиото и захарта. Добавя се канела на вкус. Връщат се спагетите. Разбърква се и се добавят яйцето разбито в мякото. Ако е много гъсто се добавя и вода.
Сместта се изсипва в огнеопорни купички или в тавичка и се запича.
1/2 пакет спагети
настъргана тиква, колкото за тиквеник
1 ч.ч захар
1 яйце
100 мл пр. мляко
1/2 к.ч. олио
канела
В тенджера се кипва вода с малко олио и се сваряват спагетите. Отцеждат се в гевгир и се измиват.
В тенджерата се слагат тиквата, олиото и захарта. Добавя се канела на вкус. Връщат се спагетите. Разбърква се и се добавят яйцето разбито в мякото. Ако е много гъсто се добавя и вода.
Сместта се изсипва в огнеопорни купички или в тавичка и се запича.
19.12.2008 08:47 -
Спагетени октоподи в сос
За октоподите:
1/2 - пакет спагети
250гр. - кайма
1 - яйце
1/2- глава лук
2 - исели краставички
1ч.л. - червен пипер
2с.л. - галета
кимион, сол, черен пипер, малко чубрица
За соса:
1/2 - глава лук
1 -неголям морков
1 - червена чушка
1ч.л червен пипер
2-3 с.л .- доматено пюре
100мл. - червено вино
1 с.л. - брашно
2 - кисели краставички
олио
сол, сух чесън, майорана, риган, босилек
Октоподите: Лука и киселите краставички се настъргват на едро ренде, и се замесват с подправките яйцето и каймата. Сгъстява се с галетата. Разделя се на 6 топки. Суровите спагети се разделят на 6 снопчета. В средата на всяко снопче спагети се припесква кюфтето (като хванати в пръстен).
Внимателно се поставят в широка тенджера с вряща подсолена вода с малко олио.
Соса: В голям тиган се запържват лука , нарязан на ситно, морковите на малки кубченца и чушката на малки парченца. Добавя се червения пипер и се гаси с разредено с вода доматено пюре. Добавя се виното и подправките и се оставя да къкри. Накрая се сгъстява с размитото с вода брашно.
Когато са добре сварени октоподите, внимателно се вадят от водата и се подреждат в тигана със соса.
Заливат се с малко от соса. Нарязват се киселите краставички на шайбички и се поръсват отгоре.
Рецептата е вдъхновена от тук: http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=111495
1/2 - пакет спагети
250гр. - кайма
1 - яйце
1/2- глава лук
2 - исели краставички
1ч.л. - червен пипер
2с.л. - галета
кимион, сол, черен пипер, малко чубрица
За соса:
1/2 - глава лук
1 -неголям морков
1 - червена чушка
1ч.л червен пипер
2-3 с.л .- доматено пюре
100мл. - червено вино
1 с.л. - брашно
2 - кисели краставички
олио
сол, сух чесън, майорана, риган, босилек
Октоподите: Лука и киселите краставички се настъргват на едро ренде, и се замесват с подправките яйцето и каймата. Сгъстява се с галетата. Разделя се на 6 топки. Суровите спагети се разделят на 6 снопчета. В средата на всяко снопче спагети се припесква кюфтето (като хванати в пръстен).
Внимателно се поставят в широка тенджера с вряща подсолена вода с малко олио.
Соса: В голям тиган се запържват лука , нарязан на ситно, морковите на малки кубченца и чушката на малки парченца. Добавя се червения пипер и се гаси с разредено с вода доматено пюре. Добавя се виното и подправките и се оставя да къкри. Накрая се сгъстява с размитото с вода брашно.
Когато са добре сварени октоподите, внимателно се вадят от водата и се подреждат в тигана със соса.
Заливат се с малко от соса. Нарязват се киселите краставички на шайбички и се поръсват отгоре.
Рецептата е вдъхновена от тук: http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=111495
Търсене