Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Интересни рецепти събрани (копирани) от нета - сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :) повечето са от: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/ Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Автор: benyta Категория: Хоби
Прочетен: 3683078 Постинги: 119 Коментари: 1580
Постинги в блога от Август, 2008 г.
продукти:image
1 пакет макарони
250 гр кайма
200-300 грама спанак, лапад или коприва
1 шепичка замразен грах
1 глава лук
сол
черен пипер
джоджен
олио

за бешамела:
3-4 с.л. брашмо
1 с.л. масло
1 с.л. олио
150 - 200мл мляко
индийско орехче

Сваряват се макароните в подсолена вода с малко олио. Отцеждат се.
Лука се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се каймата. После се слага зеленията. Аз си замразявам дозички спанак, лапад и коприва. В случая направо си сложих замразеното блокче корива и малко грах и задуших за няколко минути. Посолява се или се слага кубче селенчуков бульон, добавя се черен пипер, щипка червен пипер и щипка джоджен.  След това се обърка добре с макатоните.
Приготвя се бешамела като се запържи брашното в маслото и олиото или само по едно от двете.
Разрежда се с млякото. Аз използвам и саламурата при изкисването на сирене. Получава се приятен вкус и замества солта. Добавя се малко индийско орехче.
След това в съда, в който ще се пече се слага малко олио и се изсипва малко от бешамела. Изсипва се макаронената смес и отгоре се залива с останалия бешамел. Ако използвам по-дълбок съд като йената, разделям макароните на две и между тях също оставям пласт бешамел. Вариант е и направо да се разбърка. Като се позапече, може да се поръси и с малко кашкавал:)
imageimageimage
Категория: Хоби
Прочетен: 2022 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2008 10:12
05.08.2008 09:03 - Катино мезе
Катино мезе
Пече се свинско месо от бут на фурна (голямо парче, не нарязяно на късчета) намазано с мазнина и сол. В тавата се налива вода и се пече до готовност на месото. Месото се изважда и се паставя в съд с капак или се покрива с фолио, за да не изсъхне и ако ви е останала вода в тавата я връщате обратно във фурната, докато водата се изпари и тавичката покафенее на дъното от сока който месото е пускало по време на печенето. След това доливате отново вода и връщате отново във фурната докато "карамела" от дъното се разтвори и получите кафеникава течност в тавичката. След това в тиган с олио, запържвате няколко лъжици брашно и разреждате с кафявия бульон от тавичката (ако соса ви е доста гъст, можете да добавите от бульона от бланширането на гъбите или водичката от консервираните гъби или най-обикновена водичка). Овкусявате със сол, слагате 1 дафинов лист и пресно изцеден лимонов сок. Варите около 5 минутки, колкото да се свари брашното. Не правете соса много гъст, защото като изстине ще се желира. След като соса е сварен, сложете остатъка от лимона (от който сте изцедили сока) с коричката в соса да покисне вътре десеттина минути. Соса в същност е ресторантския Основен Печен Сос. Лимона е от мен, а аз му добавям и малко Вегета (става по-вкусен така).
После си нарязвате месото на кубчета. Подреждате на ивичка в средата на саханче (за в къщи в чиния) отгоре поставяте нарязани на филийки бланширани гъби (може и от косерва) и заливате с приготвения сос.
Ако е в саханче го похлупвате и слагате на котлона да заври, ако е в чиния - в микровълновата!
Гарнира се с резенчета лимон, магданоз и люто чушле.
Следващият път като правя, ще закача снимки.

П.П. Понякога го правя с пилешко месо или комбинация от пилешко и свинско, заради високия холестерол на мъжа ми и пак е много вкусно. Използвам обезкостени пилешки гърди без кожата, които след изпичането отново нарязвам на кубчета. Става и доста по-бързо с пилешкото.
Обичам да го правя за гости, защото всияко може да се приготви предварително, даже и дни преди това, и когато сте го сервираш - редиш в чинийте, затопляш и гарнираш.
А пресни гъби се бланшират така:
Слагате овкусена със сол и лимонтозу вода да заври. Пускате нарязаните гъбки вътре и варите няколко минутки, докато гъбките си променят цвета. Стават леко жълтеникави и леко прозрачни. Не знам как точно да го обясня. image. Опитайте ги на вкус и сте разберете кога са готови!

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=282781.msg8257000;topicseen#new
Категория: Хоби
Прочетен: 4084 Коментари: 1 Гласове: 2
Плънката ми остана от пълнените чушки -
ориз, кайма, лук, морковче, домати, червен пипер, черен пипер, сол,  джоджен и чубрица
Картофките - пресни и по-едри ги издълбах докато са сурови и необелени.
посолих и напълних с плънката. Подредих в тавичка с вода до 1/3 на картофите.
За да освежа малко вкуса разбърках малко кефир (или кисело мляко) със сирене, добавих малко индийско орехче. На всяко картофче, в плънката направих кладенче и изсипах по малко от млечната смес.
Поставих в загрята фурна. Когато картофките изглеждат изпечени, поръсих с малко кашкавал и още 5 минутки да се запече.

image
imageimage
Категория: Хоби
Прочетен: 2123 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 04.08.2008 15:35
Търсене

За този блог
Автор: benyta
Категория: Хоби
Прочетен: 3683078
Постинги: 119
Коментари: 1580
Гласове: 616
Архив
Календар
«  Август, 2008  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031