Постинг
09.11.2008 14:25 -
Импровизирана пита
Импровизация по рецепта за болярска пита :)
500гр брашно
1 пакет суха мая
2 яйца + 1 жълтък за намазване
2-3 с.л. кисело мляко + 1/4 ч.л. сода
100 мл хладка вода
100 мл прясно мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
3 с.л. захар1/2 к.л куркума за апетитен цвят
масло около 50 гр
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата, яйцата и куркумата.
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с кърпа), но не и да втасат.
Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио. Аз поръсих и със захар.Пече се в предварително загрята фурна на 210градуса.
500гр брашно
1 пакет суха мая
2 яйца + 1 жълтък за намазване
2-3 с.л. кисело мляко + 1/4 ч.л. сода
100 мл хладка вода
100 мл прясно мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
3 с.л. захар1/2 к.л куркума за апетитен цвят
масло около 50 гр
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата, яйцата и куркумата.
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см. Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква, навива се като охлюв.
После разделих на две и разточих на кръг. Всяко парче се нарязва на 8 като торта и парченцата се завиват на охлювчета и се подреждат в тавата и се оставя да втаса.
Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио. Аз поръсих и със захар.Пече се в предварително загрята фурна на 210градуса.
Няма коментари
Търсене