Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от 07.08.2008 г.
07.08.2008 20:25 -
Макаронена лазаня ала Бенита :)
продукти:
1 пакет макарони
250 гр кайма
200-300 грама спанак, лапад или коприва
1 шепичка замразен грах
1 глава лук
сол
черен пипер
джоджен
олио
за бешамела:
3-4 с.л. брашмо
1 с.л. масло
1 с.л. олио
150 - 200мл мляко
индийско орехче
Сваряват се макароните в подсолена вода с малко олио. Отцеждат се.
Лука се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се каймата. После се слага зеленията. Аз си замразявам дозички спанак, лапад и коприва. В случая направо си сложих замразеното блокче корива и малко грах и задуших за няколко минути. Посолява се или се слага кубче селенчуков бульон, добавя се черен пипер, щипка червен пипер и щипка джоджен. След това се обърка добре с макатоните.
Приготвя се бешамела като се запържи брашното в маслото и олиото или само по едно от двете.
Разрежда се с млякото. Аз използвам и саламурата при изкисването на сирене. Получава се приятен вкус и замества солта. Добавя се малко индийско орехче.
След това в съда, в който ще се пече се слага малко олио и се изсипва малко от бешамела. Изсипва се макаронената смес и отгоре се залива с останалия бешамел. Ако използвам по-дълбок съд като йената, разделям макароните на две и между тях също оставям пласт бешамел. Вариант е и направо да се разбърка. Като се позапече, може да се поръси и с малко кашкавал:)
1 пакет макарони
250 гр кайма
200-300 грама спанак, лапад или коприва
1 шепичка замразен грах
1 глава лук
сол
черен пипер
джоджен
олио
за бешамела:
3-4 с.л. брашмо
1 с.л. масло
1 с.л. олио
150 - 200мл мляко
индийско орехче
Сваряват се макароните в подсолена вода с малко олио. Отцеждат се.
Лука се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се каймата. После се слага зеленията. Аз си замразявам дозички спанак, лапад и коприва. В случая направо си сложих замразеното блокче корива и малко грах и задуших за няколко минути. Посолява се или се слага кубче селенчуков бульон, добавя се черен пипер, щипка червен пипер и щипка джоджен. След това се обърка добре с макатоните.
Приготвя се бешамела като се запържи брашното в маслото и олиото или само по едно от двете.
Разрежда се с млякото. Аз използвам и саламурата при изкисването на сирене. Получава се приятен вкус и замества солта. Добавя се малко индийско орехче.
След това в съда, в който ще се пече се слага малко олио и се изсипва малко от бешамела. Изсипва се макаронената смес и отгоре се залива с останалия бешамел. Ако използвам по-дълбок съд като йената, разделям макароните на две и между тях също оставям пласт бешамел. Вариант е и направо да се разбърка. Като се позапече, може да се поръси и с малко кашкавал:)
Търсене