Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от 18.06.2008 г.
18.06.2008 15:12 -
Запеканка с картофи и тиква
Запеканка с картофи и тиква
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg9486.html#msg9486
много мързеливо и лесно, а оказало се и вкусно
Продукти за 5 порции:
4 големи картофа
150 гр тиква - изчистена
1 глава лук
по 1 к л чубрица, самардала и черен пипер
100гр маргарин
1 парче наденица (около 200гр )
100 гр сирене
2-3 яйца
150гр кашкавал
Картофите се обелват и сваряват с тиквата. ( водата да е 2/3 на нивото на картофите - иначе стават воднисти)
Пасират се (намачкват с вилица) и се прибавят подправките, ситно нарязания лук, маргарина и сол на вкус.
Сместа се разстила в тавичка.
Върху нея - нарязаната наденица (или какъв да е колбас)
Залива се с разбитите яйца
Настъргват се сиренето и кашкавала.
Пече се за около 20 мин. в загрята фурна.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg9486.html#msg9486
много мързеливо и лесно, а оказало се и вкусно
Продукти за 5 порции:
4 големи картофа
150 гр тиква - изчистена
1 глава лук
по 1 к л чубрица, самардала и черен пипер
100гр маргарин
1 парче наденица (около 200гр )
100 гр сирене
2-3 яйца
150гр кашкавал
Картофите се обелват и сваряват с тиквата. ( водата да е 2/3 на нивото на картофите - иначе стават воднисти)
Пасират се (намачкват с вилица) и се прибавят подправките, ситно нарязания лук, маргарина и сол на вкус.
Сместа се разстила в тавичка.
Върху нея - нарязаната наденица (или какъв да е колбас)
Залива се с разбитите яйца
Настъргват се сиренето и кашкавала.
Пече се за около 20 мин. в загрята фурна.
18.06.2008 15:07 -
Идея за аранжиране на салата
Салата "Четири сезона"
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg8217.html#msg8217
приготвянето е на принципа "от всичко и по много"
На кръст през средата на чинията се поставят две дълги ивици краставица: за да могат да се задържат през средата и на двете се прави по един разрез, който е до половината на ивицата краставица.
Долната се поставя с този отвор нагоре, а горната - с отвора надолу и така се задържат прави.
След това - в четирите отвора се поставят различни салати - зимни, пролетни, летни -и това е всъщност името на салатата.
Аз обикновено слагам:
млечна, картофена, зеле, домати;
млечна, руска, марули, домати, лук
Всъщност всичко става - може и хайвер някакъв, според наличностите на хладилника
Приятен апетит
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg8217.html#msg8217
приготвянето е на принципа "от всичко и по много"
На кръст през средата на чинията се поставят две дълги ивици краставица: за да могат да се задържат през средата и на двете се прави по един разрез, който е до половината на ивицата краставица.
Долната се поставя с този отвор нагоре, а горната - с отвора надолу и така се задържат прави.
След това - в четирите отвора се поставят различни салати - зимни, пролетни, летни -и това е всъщност името на салатата.
Аз обикновено слагам:
млечна, картофена, зеле, домати;
млечна, руска, марули, домати, лук
Всъщност всичко става - може и хайвер някакъв, според наличностите на хладилника
Приятен апетит
18.06.2008 14:53 -
Тутманик на бурми - диабетична
18.06.2008 14:49 -
Бургаски милинки - диабетични
Бургаски милинки
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg62227.html#msg62227
тесто:
~ 500 гр. типово брашно
350 гр. вода
1 суха активна мая (7 гр.)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
за намазване:
2 пълни с.л. брашно
125 гр. краве масло
1 яйце
щипка сол
1 с.л. вода
1/2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
От предвидените продукти (водата зе загрята до ~ 40 градуса) се замесва гладко тесто (100 сек. в кухненски робот).
Тестото се оставя в покрита купа на топло да втаса, докато удвои обема си. След това се разделя на топчета (~ 32 броя), които се нареждат в намаслена тавичка, покриват се с фолио и се оставят да втасат повторно около половин час. Приготвя се паста за намазване от педвидените продукти (маслото да е полуразтопено - 30 сек. в микровълнова фурна) със старателно разбъркване, да не останат бучки. С пастата се намазват милинките и се пекат в предварително загряла фурна на 200 градуса. Като се извадят, се поръсват с подсладителя, разреден с 1/2 к.ч. вода и се покриват с кърпа за десетина минути.
--------------------------------------------------
"На Бургаската гара" - ех спомени, спомени......... Като бях дете (перди около 40 години) всяка година ходехме с нашите на почивка в Приморско. Нямахме кола и ползвахме влака до Бургас, после с рейс или корабче до Приморско. Щом стигнехме до гара Бургас, моя милост с нетърпение тичаше до ламаринена будка, точно до гарата, където продаваха закуски. Опашката беше за прочутите бургаски милинки, ммммммм.........
Рецептата, която предлагам е леко изменен (в диабетична посока) вариант на тези милинки, все толкова вкусни.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg62227.html#msg62227
тесто:
~ 500 гр. типово брашно
350 гр. вода
1 суха активна мая (7 гр.)
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
за намазване:
2 пълни с.л. брашно
125 гр. краве масло
1 яйце
щипка сол
1 с.л. вода
1/2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
От предвидените продукти (водата зе загрята до ~ 40 градуса) се замесва гладко тесто (100 сек. в кухненски робот).
Тестото се оставя в покрита купа на топло да втаса, докато удвои обема си. След това се разделя на топчета (~ 32 броя), които се нареждат в намаслена тавичка, покриват се с фолио и се оставят да втасат повторно около половин час. Приготвя се паста за намазване от педвидените продукти (маслото да е полуразтопено - 30 сек. в микровълнова фурна) със старателно разбъркване, да не останат бучки. С пастата се намазват милинките и се пекат в предварително загряла фурна на 200 градуса. Като се извадят, се поръсват с подсладителя, разреден с 1/2 к.ч. вода и се покриват с кърпа за десетина минути.
--------------------------------------------------
"На Бургаската гара" - ех спомени, спомени......... Като бях дете (перди около 40 години) всяка година ходехме с нашите на почивка в Приморско. Нямахме кола и ползвахме влака до Бургас, после с рейс или корабче до Приморско. Щом стигнехме до гара Бургас, моя милост с нетърпение тичаше до ламаринена будка, точно до гарата, където продаваха закуски. Опашката беше за прочутите бургаски милинки, ммммммм.........
Рецептата, която предлагам е леко изменен (в диабетична посока) вариант на тези милинки, все толкова вкусни.
18.06.2008 14:43 -
Салата от печена бамя
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,825.msg26093.html#msg26093
Продукти за 2-3 порции
400 гр бамя (дребничките са най-вкусни)
за дресинга :
сока на 1 лимон
40-50 мл оцет
50 мл зехтин/олио
2-3 ск. счукан чесън
2 малки (1 голяма) гл. ситно нарязан лук
щипка сол
щипка захар
магданоз
Приготвяне:
* Бамята се пече ( опуква се) направо на котлона (или на сухо в тиган с тънко дъно)
* Продуктите за дресинга се разбиват хубаво, като лука се добавя накрая
* Изсипва се в купа с капак
* Готовата изпечена бамя се прибира в купата и затваря да се задуши за поне 10 мин.
* При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз (за него съм обяснила някъде напред, че няма да го видите в моята чиния, тъй като не ми е любим, но мъжо казва, че с магданоза е по-вкусно. Но пък почти никога не успявам да му снимам чинията)
Продукти за 2-3 порции
400 гр бамя (дребничките са най-вкусни)
за дресинга :
сока на 1 лимон
40-50 мл оцет
50 мл зехтин/олио
2-3 ск. счукан чесън
2 малки (1 голяма) гл. ситно нарязан лук
щипка сол
щипка захар
магданоз
Приготвяне:
* Бамята се пече ( опуква се) направо на котлона (или на сухо в тиган с тънко дъно)
* Продуктите за дресинга се разбиват хубаво, като лука се добавя накрая
* Изсипва се в купа с капак
* Готовата изпечена бамя се прибира в купата и затваря да се задуши за поне 10 мин.
* При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз (за него съм обяснила някъде напред, че няма да го видите в моята чиния, тъй като не ми е любим, но мъжо казва, че с магданоза е по-вкусно. Но пък почти никога не успявам да му снимам чинията)
18.06.2008 14:41 -
Картофи “Ани” (печен чипс)
Картофи “Ани” (печен чипс)
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg59721.html#msg59721
2 порции
5 едри картофа( ~700 гр.)
4 с.л.зехтин
20 гр. краве масло.
Картофите се обелват и нарязват на тънко(като за чипс). Редят се в 2 гювечета на пластове, като се ръсят с зехтин. Най отгоре се разпределя маслото. Пекат се на фурна 220 гр. около 45 мин. с капаче и 15 мин.без капаче. Обръщат се внимателно в чиния, за да се запази формата.
--------------------------------------
Тези картоки стават идеално и за гарнитура, но тогава количеството в една порция трябва доста да се намали - разпределят се в 5 гювечета и се пекат по малко време.
При всички случаи се получава нещо с хрупкава коричка и кремоообразно в средата, да си оближете пръстите.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg59721.html#msg59721
2 порции
5 едри картофа( ~700 гр.)
4 с.л.зехтин
20 гр. краве масло.
Картофите се обелват и нарязват на тънко(като за чипс). Редят се в 2 гювечета на пластове, като се ръсят с зехтин. Най отгоре се разпределя маслото. Пекат се на фурна 220 гр. около 45 мин. с капаче и 15 мин.без капаче. Обръщат се внимателно в чиния, за да се запази формата.
--------------------------------------
Тези картоки стават идеално и за гарнитура, но тогава количеството в една порция трябва доста да се намали - разпределят се в 5 гювечета и се пекат по малко време.
При всички случаи се получава нещо с хрупкава коричка и кремоообразно в средата, да си оближете пръстите.
Търсене