Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от 02.04.2008 г.
02.04.2008 19:35 -
ПИЦА от пицария "ВЕРДИ"
оригинална ресторантска рецепта
500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио
Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300"С за 10 мин.
Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.
"Парадизо"
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено пиле, пушено сирене, царевица, чеснов сос, маслини, магданоз, риган
"Бягащо пиле"
кашкавал, дом.сос, пушено пиле, гъби, царевица, риган
"Вегетариана"
кашкавал, дом.сос, гъби, царевица, чушки, маслини, грах, магданоз, риган
"Калцоне"
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено сирене, гъби, чорбаджийски чушки, чеснов сос, магданоз, риган
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143
500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио
Замесва се тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъсва се топка колкото юмрук, ръцете се намазват с олио, разтегля се до някъде, поставя се в намазнена тава и се раздърпва до краищата. Пицата се намазва с доматен сок, после кашкавал и после всичко останало. Пече се на силна фурна 250-300"С за 10 мин.
Не е нужно да втасва, нито да се разточва. Количеството става горе долу за 2 тави.
"Парадизо"
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено пиле, пушено сирене, царевица, чеснов сос, маслини, магданоз, риган
"Бягащо пиле"
кашкавал, дом.сос, пушено пиле, гъби, царевица, риган
"Вегетариана"
кашкавал, дом.сос, гъби, царевица, чушки, маслини, грах, магданоз, риган
"Калцоне"
кашкавал, дом.сос, шунка, пушено сирене, гъби, чорбаджийски чушки, чеснов сос, магданоз, риган
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143
02.04.2008 17:06 -
пиле "Беарнез"
500 гр. пил. филе, нарязано на хапки се задушава в малко олио, добавя се и малко соев сос, бяло вино и 2-3 скилидки нарязан на ситно чесън. Месото се отделя и в същия тиган слагаме 200 гр. заквасена сметана, нарязваме пушено топено сирене, добавяме малко горчица и бъркаме докато стане хомогенна смес. С тази смес заливаме пилешките късчета. Сервираме с гарнитура от картофки соте.
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg2295628#msg2295628
http://archives.bg-mamma.com/archive/index.php?topic=124295.msg2295628#msg2295628
Категория:
Лични дневници
Прочетен: 1517296 Коментари: 611 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:02
Прочетен: 1517296 Коментари: 611 Гласове: 0
Последна промяна: 09.08.2009 13:02
02.04.2008 16:51 -
Картофено чудо
ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
1 майонеза
1/2 кисело мляко
1 пакетче масло
3-4 скилидки чесан
Копър
Магданоз
червен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се обелват и сваряват . Нарязват се на кубчета и се поливат предварително запържения червен пипер в маслото . Слагат се в тавичка о се запичат 10-15 минути. След това се прави сос от майонезата млякото, чесъна и подправките и когато са готови картофите се заливат.
Може да се сложи и шунка или бекон.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
02.04.2008 16:27 -
"пияни макарони"
Продукти:
1 пакет макарони, спагети, фарфале, талиатели или каквото ви харесва
1 парче (300-400 гр.) пилешко роле или друго готово (пушено) филе, може и колбас
1 кофичка (400-500 гр.) заквасена сметана
1-2 чаши бяло сухо вино
3-4 парченца топено сирене (от кръглите кутийки)
1-2 супени лъжици сух или пресен босилек
Начин на приготвяне:
Сваряваме макароните за 10-15 минути, докато станат почти готови. Изцеждаме водата (ако е останала) и прибавяме сметаната и топеното сирене. След около 2-3 минути прибавяме виното, нарязаното на ситно филе, а после и сухия босилек (ако е пресен, го слагаме по-рано - със сметаната и топеното сирене). След около още 5 минути е готово.
Сервира си и топло, и студено. Вкъщи го предпочитаме топло, защото е по-сочно.
Върви страхотно със студено бяло вино или розе, а може и с
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
1 пакет макарони, спагети, фарфале, талиатели или каквото ви харесва
1 парче (300-400 гр.) пилешко роле или друго готово (пушено) филе, може и колбас
1 кофичка (400-500 гр.) заквасена сметана
1-2 чаши бяло сухо вино
3-4 парченца топено сирене (от кръглите кутийки)
1-2 супени лъжици сух или пресен босилек
Начин на приготвяне:
Сваряваме макароните за 10-15 минути, докато станат почти готови. Изцеждаме водата (ако е останала) и прибавяме сметаната и топеното сирене. След около 2-3 минути прибавяме виното, нарязаното на ситно филе, а после и сухия босилек (ако е пресен, го слагаме по-рано - със сметаната и топеното сирене). След около още 5 минути е готово.
Сервира си и топло, и студено. Вкъщи го предпочитаме топло, защото е по-сочно.
Върви страхотно със студено бяло вино или розе, а може и с
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
02.04.2008 16:20 -
Ориз със зеленчуци Хепи
Първо се прави т. нар. сосче от 1/4 ч.л. сол и 1/4 ч.л. натриев глутамат с 1чаша бяло вино. Това се смесва в шишенце (с капачка, защото се съхранява така до изразходването му) и се разбива добре.
В тиган се запържва леко накълцано на ситно зеле (около шепа) - с разбъркване през цялото време. Като се посготви (до степента да не е съвсем сурово, но лекичко да хрупа) - абе както е като ви го сервират, се слагат царевицата, граха и морковите (всичко - от замразените) и се запържват още малко. В същия тиган се чуква едно яйце - леко се запържва и тогава се разбърква със зеленчуците. Идеята е да остане на по-едри парчета. Накрая се добавя сварения предварително ориз (в количество за 1 порция) и пак се запържва с бъркане. След около 1 - 2 минути се слагат 2 с. л. от "сосчето" и се разбъркват добре.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
В тиган се запържва леко накълцано на ситно зеле (около шепа) - с разбъркване през цялото време. Като се посготви (до степента да не е съвсем сурово, но лекичко да хрупа) - абе както е като ви го сервират, се слагат царевицата, граха и морковите (всичко - от замразените) и се запържват още малко. В същия тиган се чуква едно яйце - леко се запържва и тогава се разбърква със зеленчуците. Идеята е да остане на по-едри парчета. Накрая се добавя сварения предварително ориз (в количество за 1 порция) и пак се запържва с бъркане. След около 1 - 2 минути се слагат 2 с. л. от "сосчето" и се разбъркват добре.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
02.04.2008 16:10 -
сиренца и кашкавалчета на Хепи
Натрошавате сиренето -на килограм сирене-2яйца ,2-3щипки червен пипер
Трябва сиренето и кашкавала да са по- твърди Може малко сух чесън .
Правят се топчета колкото малък орех и се овалват в брашно нареждат се в в нещо плоско и да се замразят във фризера .След като замръзнат се изсипват в торбичка найлонова и така се съхраняват във фризера .Когато ви потрябват или ви дойдат неканени гости -разбивате бира ,1яйце и брашно -на гъста каша .Замразените топчета ги пускате в панировката и с лъжица полуизцедени ги пускате и ги пържите в загрята маслена баня .По същия начин и кашкавалчета ,само че кашкавала е настърган .
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
Трябва сиренето и кашкавала да са по- твърди Може малко сух чесън .
Правят се топчета колкото малък орех и се овалват в брашно нареждат се в в нещо плоско и да се замразят във фризера .След като замръзнат се изсипват в торбичка найлонова и така се съхраняват във фризера .Когато ви потрябват или ви дойдат неканени гости -разбивате бира ,1яйце и брашно -на гъста каша .Замразените топчета ги пускате в панировката и с лъжица полуизцедени ги пускате и ги пържите в загрята маслена баня .По същия начин и кашкавалчета ,само че кашкавала е настърган .
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
02.04.2008 16:08 -
Мързеливки
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. настъргано сирене или кашкавал
2 1/2 ч.ч. брашно
ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите се разбъркват с вилица в посочената последователност. Късат се малки топки, които се подреждат в намаслена тава и се пекат в загрята фурна около 25-30 мин.
Ако към тестото се прибавят и две яйца, се пече като кекс.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
02.04.2008 16:06 -
Изварена ТОРТА
Продукти:
1/2 кг.бисквити /при мен 1 1/2 опаковки Закуска от големите - купих бели и какаови/
1/2 кг извара / сложих една опаковка Дядо Либен и една на Маджаров, повече от половин кг/
150 гр краве масло / при мен 250 от немското/
1 ч.ч захар / и аз толкова сложих/
2 равни с.л. какао
1чаша стафиди / може и по-малко/
1/2 литър мляко за топене на бисквитите / нямах мляко, използвах нес кафе с малко мед/
Начин на приготвяне:
Изварата се разбива с маслото и захарта. Преди да я разбия, я пасирах, хубаво е да стане гладка, да не се усещат зрънцата на изварата. Разбитата смес се разделя на две части: в едната се добавят стафидите, в другата какаото. В какаовата смес сложих и орехи.
Дъното на форма за торта се покрива с бисквити, натопени в мляко или кафе. Върху тях се изсипва бялата смес със стафидите. Пак ред бисквити и какаовата смес. Завършва се с трети ред бисквити. Слага се в хладилника за 2-3 часа. Украсата е по желание, аз залях с шоколадова глазура и опитах да украся с лимонова. Под шоколадовата глазура опитах да изравня бисквитите с малко ягодово сладко и кайсиево. Посмесих ги, но на вкус не е лошо.
В бялата смес може да се сложи ванилия или настъргана лимонова кора по желание. Това е!
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
1/2 кг.бисквити /при мен 1 1/2 опаковки Закуска от големите - купих бели и какаови/
1/2 кг извара / сложих една опаковка Дядо Либен и една на Маджаров, повече от половин кг/
150 гр краве масло / при мен 250 от немското/
1 ч.ч захар / и аз толкова сложих/
2 равни с.л. какао
1чаша стафиди / може и по-малко/
1/2 литър мляко за топене на бисквитите / нямах мляко, използвах нес кафе с малко мед/
Начин на приготвяне:
Изварата се разбива с маслото и захарта. Преди да я разбия, я пасирах, хубаво е да стане гладка, да не се усещат зрънцата на изварата. Разбитата смес се разделя на две части: в едната се добавят стафидите, в другата какаото. В какаовата смес сложих и орехи.
Дъното на форма за торта се покрива с бисквити, натопени в мляко или кафе. Върху тях се изсипва бялата смес със стафидите. Пак ред бисквити и какаовата смес. Завършва се с трети ред бисквити. Слага се в хладилника за 2-3 часа. Украсата е по желание, аз залях с шоколадова глазура и опитах да украся с лимонова. Под шоколадовата глазура опитах да изравня бисквитите с малко ягодово сладко и кайсиево. Посмесих ги, но на вкус не е лошо.
В бялата смес може да се сложи ванилия или настъргана лимонова кора по желание. Това е!
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974
02.04.2008 16:05 -
Добра рецепта за ПИТКА
Продукти:
300гр. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л олио
1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия
3 яйца
2 с.л захар
1 с.л. сол
Така. Подгрява се половината прясно мляко да бъде приятно топло в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втаса( започва постепенно да бухва). След като втаса маята в тава слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе, да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и си мееесите до припадък. Месите хубаво докато спре да лепне тестото. След това го бието 100 пъти( хвърляте го в тавата). Оставяте го да втяса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки. Всяка топка я разточвате на кора малко по-голяма от дъното на тавата. Корите ги мажете по отделно с олио и ги налагате една върху друга. След като ги наложите режете корите на 16 парчета( като торта). Взимате една намаслена и набрашнена тава. Парчетата преди да ги сложите в тавата ги навивате от дебелата към тънката част и ги редите в тавата. Наредената пита я оставяте да втаса 30мин.След това мажете с жълтък и печете на 200 градуса. Става невероятна.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974:))))
300гр. прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л олио
1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия
3 яйца
2 с.л захар
1 с.л. сол
Така. Подгрява се половината прясно мляко да бъде приятно топло в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втаса( започва постепенно да бухва). След като втаса маята в тава слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе, да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и си мееесите до припадък. Месите хубаво докато спре да лепне тестото. След това го бието 100 пъти( хвърляте го в тавата). Оставяте го да втяса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки. Всяка топка я разточвате на кора малко по-голяма от дъното на тавата. Корите ги мажете по отделно с олио и ги налагате една върху друга. След като ги наложите режете корите на 16 парчета( като торта). Взимате една намаслена и набрашнена тава. Парчетата преди да ги сложите в тавата ги навивате от дебелата към тънката част и ги редите в тавата. Наредената пита я оставяте да втаса 30мин.След това мажете с жълтък и печете на 200 градуса. Става невероятна.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974:))))
Търсене