Интересни рецепти събрани (копирани) от нета -
сполучливи или предстоящи да бъдат опитани :)
повечето са от:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg461974#msg461974 и от: http://mama.btv.bg/forum/viewforum.php?f=114, и от: http://www.gotvetesmen.com/forum/
Не претендирам за авторство - нито на рецептите, нито на снимките им!!!
Постинги в блога от 19.12.2008 г.
19.12.2008 08:47 -
Спагетени октоподи в сос
За октоподите:
1/2 - пакет спагети
250гр. - кайма
1 - яйце
1/2- глава лук
2 - исели краставички
1ч.л. - червен пипер
2с.л. - галета
кимион, сол, черен пипер, малко чубрица
За соса:
1/2 - глава лук
1 -неголям морков
1 - червена чушка
1ч.л червен пипер
2-3 с.л .- доматено пюре
100мл. - червено вино
1 с.л. - брашно
2 - кисели краставички
олио
сол, сух чесън, майорана, риган, босилек
Октоподите: Лука и киселите краставички се настъргват на едро ренде, и се замесват с подправките яйцето и каймата. Сгъстява се с галетата. Разделя се на 6 топки. Суровите спагети се разделят на 6 снопчета. В средата на всяко снопче спагети се припесква кюфтето (като хванати в пръстен).
Внимателно се поставят в широка тенджера с вряща подсолена вода с малко олио.
Соса: В голям тиган се запържват лука , нарязан на ситно, морковите на малки кубченца и чушката на малки парченца. Добавя се червения пипер и се гаси с разредено с вода доматено пюре. Добавя се виното и подправките и се оставя да къкри. Накрая се сгъстява с размитото с вода брашно.
Когато са добре сварени октоподите, внимателно се вадят от водата и се подреждат в тигана със соса.
Заливат се с малко от соса. Нарязват се киселите краставички на шайбички и се поръсват отгоре.
Рецептата е вдъхновена от тук: http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=111495
1/2 - пакет спагети
250гр. - кайма
1 - яйце
1/2- глава лук
2 - исели краставички
1ч.л. - червен пипер
2с.л. - галета
кимион, сол, черен пипер, малко чубрица
За соса:
1/2 - глава лук
1 -неголям морков
1 - червена чушка
1ч.л червен пипер
2-3 с.л .- доматено пюре
100мл. - червено вино
1 с.л. - брашно
2 - кисели краставички
олио
сол, сух чесън, майорана, риган, босилек
Октоподите: Лука и киселите краставички се настъргват на едро ренде, и се замесват с подправките яйцето и каймата. Сгъстява се с галетата. Разделя се на 6 топки. Суровите спагети се разделят на 6 снопчета. В средата на всяко снопче спагети се припесква кюфтето (като хванати в пръстен).
Внимателно се поставят в широка тенджера с вряща подсолена вода с малко олио.
Соса: В голям тиган се запържват лука , нарязан на ситно, морковите на малки кубченца и чушката на малки парченца. Добавя се червения пипер и се гаси с разредено с вода доматено пюре. Добавя се виното и подправките и се оставя да къкри. Накрая се сгъстява с размитото с вода брашно.
Когато са добре сварени октоподите, внимателно се вадят от водата и се подреждат в тигана със соса.
Заливат се с малко от соса. Нарязват се киселите краставички на шайбички и се поръсват отгоре.
Рецептата е вдъхновена от тук: http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=111495
Търсене